jobbahårtochmåbra

Budapest -Fikastopp!

Kategori:

  (null)
Parlamentet -STOP!
Den som möter Budapest möter något stort. Historien finns här. Budapest bara är och det med självklarheten som en livserfaren kvinna.
Budapest har för mig gått ifrån obekant till hemtam. Sedan första besöket 2010 har mycket hänt. Staden omvandlas i snabb takt. Östatsprägeln försvinner och fram växer i alla avseenden en modern storstad. Det genuina ger vika för det kommersiella och västinfluerade. På ont och gott.
 
Den politiska maktscenen manifesteras tydligt i staden. Historiska monument restaureras. Revolutionen 1956 lyfts fram och Kommunismen och Lenin tas bort. För eftervärlden finns en del av den tidens monument utställda utanför stan i "Statyparken". Rätt absurd upplevelse att mitt ute i ingenting så finns alla gubbar som innehade makten. Stora statyer förflyttade avsides till eftervärldens beskådande. I Centrala Budapest har gator och torg "nya" namn, som exempelvis torget som 2010 hette Moskva ter heter nu Kalman ter. 

Caféer och bakverk
Bakverk på Café Auguszt som startade verksamheten 1870!

Budapest har mängder med caféer av olika typer. Överalllt i  kommersiella delarna av Pest finns caféer som inbjuder en till att slå sig ned. Ute eller inne spelar ingen roll. Trevligt är att sitta på ett av fiken längs Donau och se på människor med magnifik utsikt över floden, broarna och Buda-sidan. 

Bakverken är inte som hemma. Överallt serveras stilfulla bakverk som oftast kostar hälften av vad de borde. Här finns tradition och kunnande och det slarvas inte med varken råvaror eller hantverk.
 
Ett måste är Café New York. Det handlar om den ultimata känslan av att "nu-är-jag-med-i-en-film-för-det-här-finns-inte-på-riktigt". Hade det inte varit för alla normala besökare så hade det varit så. Miljön är otrolig och personalen likaså. Detta "fiket" är dock mer en turistatraktion och symbol för det Budapest som en gång fanns under första halvan av 1900-talet än ett café att fika på. 
 
Att hitta sitt eget favvofik går bara att göra själv. Rådet är helt enkelt att fika sig fram i Budapest och bara sätta sig ned vid något som ser mysigt ut och testa. Utvecklingen på fikafronten är stor och det öppnas mängder av nya fik där de traditionella caféerna kompletteras med alla möjliga stilar och specialinriktade smaker. 
 
Själv är jag förtjust i caféer som har kvar stil och klass från förr. Det känns så lyxigt att sitta lugnt och fika länge.  Frågan är om de gamla caféerna kommer slås ut av moderna kedjor? Fortfarande finns många mysiga gammaldags caféer kvar. 
Auguszt Cukraszda är perfekt. Ett café med lång tradition. Det har hållits i samma familj i fem generationer sedan 1870!  Nu finns Auguzt på tre ställen. Länge var det centralt belägna Auguszt-fiket på Pestsidan nummer ett på listan. Auguszt på Budasidan nära Kalman Ter knep i år förstaplatsen. Oavsett är det en lisa för själen att sitta där med en bok eller fippla med telefonen och samtidigt njuta av kaffe och ett perfekt bakverk.
 
  (null)
Inbakat päron med vaniljsås på Auguzst!


(null)
❤️❤️❤️❤️❤️❤️alla❤️❤️❤️❤️❤️❤️



(null)
Vad ska jag välja idag?


(null)
Mycket kärlek, ett specialtillverkat chokladkort💟


(null)
När jag frågar Ylva om vi ska fika!

(null)
Promenera mycket, se storslagna Donau och här Kedjebron, sedan fika mycket!


(null)
JA! Vi stannar och tar en fika. Jobba lagom hårt, må bra och stilla flyter Donau!
















Kommentarer


Kommentera inlägget här: