jobbahårtochmåbra

Pythagoras grotta

Kategori:

Stranda eller vandra?
"Ooouscha..mig vad det blåser?". Ok sol och varmt, men bli blästrad av sand?. Jag funderar på vad som går att göra  om vi inte ska ligga på stranden, en idé, men vill Ylva också?
"Ska vi vandra till Pythagoras grotta?" Hon svarar "Ja" och
med gott mod startar vi vandringen upp till Pythagoras grotta. Efter bara några hundra meter säger Ylva. "Vänta, pausa Johan, vi måste ta kort". Sjävklart gör vi så. Det är viktigt med dokumentation. Det ger mig tanken "ahh det här kan bli ett blogginlägg".
När vi fortsätter är jag därför lika ivrig som en kinesisk turist med att fota vår dag. Tillbaka från vandringen finns nu bilder, värt ett inlägg. Både för att minnas och möjlighet till läsning åt någon tapper människa som hittar in på bloggen.
Ett äventyr i text och bild. Kanske förmedla känslan av "Allt är här och att bara vara". Få med Pythagoras grotta hem till en novemberkväll, då inte ens ljuset från ett tänt stearinljus och varmt te hjälper mot mörkrets krafte. Då vill jag läsa. Se bilderna. Få varma känslan i själen tillbaka.
 
1. Det tappra vandrande paret, Johan och Ylva. Uppifrån ingången till Pythagoras grotta.
 
 2. På väg upp. Manolis försäljningstånd skymtar. Där ska vi pausa och handla.
 
3. Det är så vackert. Vi stannar till då och då och säger "Vackert". Naturupplevelsen är stark när en går i värmen med cikadornas ljudbakgrund och doftande vilda kryddörter. Det och vyerna över berget Kerkis och medelhavet intar en fullständigt.
 
 
4. Försäljningsståndet. Jag önskar att fler är som Manolis. Han har ett litet försäljningsstånd halvvägs upp längs den lilla vägen upp mot grottan. Nästan alla åker eller går förbi. Vägen är inte för vanliga bilar. Få människor vandrar upp till grotta. Ännu färre stannar vid ståndet. Ändå står han där varje dag. För ca tio år sedan stannade vi och handlade av honom. Så gjorde vi också nu. Han möter en med glädje och nyfikenhet. De enkla förhållandena och varorna som omger ståndet döljer det, som den som tar sig tid att stanna till, får med sig. En gratis smittande atmosfär av livets förnöjelse och billiga varor för den som vill handla. Manolis är nöjd. Förra gången stod han själv. Nu har en kvinna stannat där också, bytt sitt moderna  liv i annat land till att vara med honom. Fast hon jobbar en del med dator på distans. Så stanna till, ta det lugnt, handla lite, bästa win win ever.
 
 
 5. Sista biten upp till grottan. Det är brant.
 

6. Inuti grottan. Bilderna ger inte rättvisa till hur stort det är. En del med vattenkällan fick man inte gå till.
 
 
 
 
7. Kapellet. Grottor är i sig andligt närande. Att sen bygga upp ett kapell i grottan är som ett barns idé omöjligt och totalt dumdristigt att förverkliga. Här står det iaf. Jag tände ett ljus och upplevde en sällsam känsla. 
 
 
 
7. Utanför grottan. 
 

FAKTA
 
Pythagoras 
Pythagoras är från Samos. Han levde och här för 3000 år sedan. Inte igår alltså. Idag vet alla som närmat sig en mattebok att i en rätvinklig triangel så är summan av kvadraterna på kateterna lika med hypotenusan i kvadrat, som benämns Pythogaras sats: a^2 + b^2 = c^2. Få människors namn lever kvar så länge i andra människors medvetande Som Pythagoras. Hans liv är fortfarande i mångt och mycket en gåta. Med säkerhet vet man att Pythagoras verkade och föddes på Samos. Den som besöker Samos påminns om det på olika sätt genom allt möjligt som kylskåpsmagneter, T-shirtar, ouzosort, vinetikett, keramik, namn på barer, restauranger, gator, ortnamn etc. Här är Pythagoras stor. Hans existens når inflytande långt bortanför sidorna i skolans mattebok.
 
Pythagoras grotta
Pythagoras grotta finns på den östra sluttningen av berget Kerkis. I själva verket handlar det om två grottor 

Vad har då Pythagoras att göra med dessa två grottor? Hit upp flydde han från Polykrates. Samos onda och krigshetsiga tyrann. Kerkis är det högsta berget på ön och även det högsta på hela ögruppen i Egeiska havet.Det kan är utmanande att komma fram till grottorna. De två grottorna ligger alldeles bredvid varandra. Här levde Pythagoras undangömd en tid. Den ena grottan användes som sov- och boningsplats och den andra som läroutrymme för undervisning åt andra filosofer

Den första grottan består egentligen av tre olika hålor men bara två går att besöka. Om du går några meter in i grottan, till höger, kommer du till en naturlig källa som Pythagoras troligen fick dricksvatten ifrån.

Idag finns också där två små kapell. Typiskt för Samos att på de mest för oss oväntade ställen mötas av små vackra kapell. Här upp är två av dem. Panagia Sarantaskaliotissa och St John-kapellet.

slut: Pythagoras var en mystiker. Heltalen var heliga. Jag tänker 3.

Tvålfabriken i Ormos

Kategori:

 
 

Fabriksvisningen börjar 11.00 i Ormos. Vi gasar våra moppar genom Kampos, upp över lilla kullen, sen ned till pittoreska grannbyn Ormos. Vid strandkanten finns den över 100 år gamla fabriken som tillverkar tvål och olivolja
Vi går in en liten butik för fabriksförsäljning av tvål och annat. Här tar guiden hand om oss och berättar och visar.
 
Tvålfabriken i Ormos är något utöver det vanliga. Ett besök i fabriken ger insikt om öns historia och utveckling. Allt finns kvar från 1923. Och det fungerar. Ångdriften är dock utbytt. Ändå är det så modernt. Allt tas tillvara och både tvål och olja är fullständigt rena produkter. Under rundvandringen arbetas det på med tvåltillverkningen. På sommaren stansas tvålråvaran ut och paketera. Normaltvålen maskinellt men andra tvålar fixas för hand. Mycket görs precis som för 100 år sedan. Oliveresterna från olivoljepressning runt om på ön tas till fabriken. Där extraheras olja och den massa genomgår en lång proces. Massan tippas ut på ett stort golv. Sakta stelnar massan och den minimala andel vatten som återstår minskar ännu mer efter att den stelnade golvmassan skurits upp i "tvåltackor". Allt från olivskörden tas om hand. Den olivrest som inte kan användas, blir bioenergi till fabrikens tillverkningsprocess. 
 
Vi köpte några tvålar och tvålkoppar. Det kommer hålla oss rena och fina.