Samos, Grekland
Samos, Grekland två veckor. Att Kattungar skulle drabba oss var oväntat. Andra dagens morgon låg på min morgonrock fyra st kattungar och mamman. Hon hade på något sätt lyckats hiva upp dem på morgonrocken som låg utbredd på torkställningen utanför vår lägenhet.

Där fick de skydd och lugn och ro. Hela förmiddagen kravlade de omkring på min morgonrock. Där kunde hon lämna dem för att gå på jakt efter mat. Att hon placerat dem hos oss var ingen slump. Vi hade gett henne lite mat redan innan vi visste att hon hade en kull.
Ylva lyfte ned ungarna på vår altan där de fick en handduk och vara på. Där låg de hela första dagen. På kvällen lyfte Ylva upp dem på min badrock. Nästa morgon hade hela torkställningen vält. Vart hade ungarna tagit vägen? De låg gömda under badrocken och till synes vid gott mod.
Varje dag har det därefter varit kattliv. Överallt har de tumlat runt. Så gulliga. Helt omöjliga att motstå.


Ompyssling

Högen

Mamman på post med följeslagare
Katter och hundar
Samos är katter och hundar. Katter är överallt och många är kastrerade och har ett hem. Våra tas om hand om när vi åker. Jag hade en gnagande oro för vad som skulle hända, oron försvann då värdparet för lägenhetshotellet aviserade att de ser till dem efter vi åkt.
Annars är det en hel del katter som ser luggslitna ut. Samos hade tidigare en mängd vildhundar. Nu är inte många kvar. De hundar vi såg nu hade halsband, men de allra flesta går fritt omkring. Hundarna vekar mer harmoniska och fria än hemma. Om det verkligen är så är en helt annan femma.


Byfesten på Ormos (midsommar)

Ylva på Chesters med favoriten Dissie
Samos och snäckan
Jättesnäckan som blir mistlur?
Hyra moppe

Two cracy drivers
Grekerna på Samos är strävsamma. Tiderna är inte bra ännu. Maten och gästfriheten är stor. En resa till Samos är exklusivt då ön, trots att turism säkerligen är en huvudnäring, är oexploaterad. Jag och Ylva hade en paradisisk strand helt för oss själva. Där snorklade jag upp en jättesnäcka. Den levde och var ätbar. Jag fixade inte att äta den, hade behövt vara hungrigare och veta hur man tillagade en sådan. Med hem är iaf snäckan som skall gå att tuta i med med avsågad topp.

Hyra moppe
Hyra moppe är grejen. Samos är sagolikt vackert och vägarna ringlar runt bergen där den ena vyn över havet överträffar den andra. Små samhällen, bergsbyar, kloster, vinodling, olivträd, hamnar, fiskebyar, tavernor, krukmakare, barer och allt annat. Att dra på gasen och låta den varma fartvinden tillsammans med Medelhavets örtdofter överskölja en är underbart. Lika jobbigt är det att ta sig ned till vikarna längs grusiga serpentinvägar, eller grusbelagda stigar där de värsta ställena har fått cementgrund. Ett äventyr är det och ön är stor.

Two cracy drivers

Vy 501 m över havet under kerkisberget

Kör på

Silverpilen med Ylva

End of the world
Semester1: Må bra och ha det gött
Här är slutet på världen! Vi hade bestämt oss för att bara åka en liten sväng med mopparna för att sola och bada i limnionas. Framme där så möts vi av en fin sandstrand men typisk beach, då ser jag en skylt "End of the world 3 km" med utlovande av snorkling, delfiner och taverna. Vi åker och åker och vägen blir alltmer eländig. Sedan uppenbarar sig ett gigantiskt halvfärdigt projekt med en genuin taverna och långt nedanför ett klarblått medelhav som man kunde ta sig ned till genom ett halvfärdigt skrytbygge för en kommande jetset publik. Där var vi och hade en kanondag och en underbar måltid. Ägaren och jag förenades i chiliodling så han ska få fröer av mig senare.
Semester


Semester 2: Vy från vårt middagsbord

Semester 3: Lunch på Chesters

Semester 4: Bok och öl

Semester 5: Typiskt Grekland


Semester 6: Monastery på väg upp på Kerkis

Två veckor för själen! Värmen, gästfriheten, atmosfären, lugnet, klarblått vatten, blommorna, örterna, lukterna, vyerna, frukostarna, tomaterna, löken oliverna, vinet, ouzon, samosvinet, fotbolls-VM, kvällarna, ahhhhh att tänka på i november 07:12 i bytet till grön express i ett november fuktigt rått mörkt Delsjömot och sen vid fem på väg hem lika mörkt. Varför?