jobbahårtochmåbra

Potatis 14 år

Kategori: Skola, bildning och utbildning

Handväska seriöst. Mobilerna och dator går varma i baksätet. Einar övningskör och Ylva handleder mellan mobilpillandet. Jag sitter bak med Egil o Maria bredvid. På väg upp mot Nora.

Wordfeud bra?

Kategori: Skola, bildning och utbildning

Sedan november11 är jag fast, jag släpper blicken från en bra fotbollsmatch, distraheras i umgänge, längtar till bussen att få lägga. Jag minns en tid då jag läste böcker!
Zzzz lämnar nu för att lägga:)

Ett steg bakåt

Kategori: Skola, bildning och utbildning

Ett steg bakåt är aldrig ett steg fram om en inte vänder håll.
Ord som präglar gymnasieskola idag. Utvecklat samarbete till elevens bästa är på väg av undanskuffas av nationella prov och förmågor som ska mätas.

Mojito

Kategori: Mat

 Se till att ställa undan alla ingredienser som krävs när du gjort första drinken annars.........    Gör så här:  4 cl sockerlag (1 dl socker+1 dl rörsocker +  2 dl vatten kokat kallnat)  5 cl ljus rom om du vill och 3 cl limejuice.
 
 
 
 

Ciabatta!

Kategori:

Påsk, mat och tid

Kategori: Mat

Helgstart
Det är inte så himla roligt alltid! Mat på en timme är inte två roliga halvtimmar om släkten då kommer hungrig och och man är precis hemkommen ifrån ett gigant inköp på präktiga COOP (som inte är billigast och intressantast men oftast bäst på totalen om man ser till kvalitet, ekologi, rättvisa och utbud). Vad blev det då?
Festlax
Laxsida på dill och grovsaltbädd, kokt potatis, grillade rot och grönsaker i marinad, kall sås med creme fraiche bas, broccoli.........Supergott och tilll det vitt vin (Santa Alicia 2010 chile)

Bästa tipset från detta är egentligen grillgrönsakerna som är väldigt goda till mycket så gör så här:

Grillgrönsaker
1 Aubergin
1 Squash
1 Morot
1 Palsternacka
1 Röd paprika
1 Gul paprika
2 Gula lökar
Solrosolja
Vitvinsvinäger
Örtsalt
Svartpeppar


Viktig  är att se till att det blir en fin fördelning, jag kör allt i min Bosch hushållsassistent på skäraren i pommes fritesläget, blandar i lite olja (helst någon utan karaktär som solrosolja) och en skvätt vittvinsvinäger. Krydda med örtsalt och peppar. Bred ut allt på en långpanna. Jag kör  i ugn 225° ca 40 min på varmluft. De skall vara rätt mycket färg på ovansidan samt sitta fast i pannan rätt hårt så att de är lite seghårdaknapriga i konsistensen.
De gönsaker jag använt ovan kan bytas mot andra men bra är att ha med paprika, lök aubergin/squash för att få balans i tuggmotstånd och paprika är så himla gott.

Servera direkt till mat men .........blir det något över så lägg in i kylen i en burk med solrosolja, lite vitvinsvinäger italienska salladskryddor och peppar......så har du ett fantasiskt gott tillbehör.

Långfredagslammstek
Har man eget lamm så är ju detta ett måste. Jag brukar marinera steken något dygn. Jag använder olivolja, vittvin/vinäger, vitlök, salt och timjan in mass. Gnider in kryddorna efter att ha putsat steken och sedan får den dra något dygn ( upp till tre kan funka). Tar fram den gnider in mer salt och framförallt timjan + lite rosmarin och andra örtkryddor. Inte mycket rosmarin för den tar lätt över och jag föredrar timjan faktiskt, sälvklart använder man färska kryddor om man har tillgång och/eller ekonomi till det. In i ugn i 175° tills det blir 62° innertemp. Vila i folie ganska länge, sen när du skär upp köttet så se till att köttsaften som väller fram återbördas över lammskivorna. Till lammet serverade jag potatisgratäng, rotsaker i ugn, sås

Såsen till steken är grejen som höjer eller sänker
Alla som suttit vid festbordet och ätit stek av något slag vet att det är såsen som är grejen som gör att det blir så gudomligt gott och till påsken kan det ju behövas för att matcha syftet. Jag och andra vet att det är enkla tricks som endå är rät svåra att fixa utan att testa sig fram. Det skall vara balans mellan fyllighet, sötma, sälta och styrka. Jag gör såsen till lammsteken så här:

Lammsteksås
Sky
5 dl buljong
3 dl gräddde av valfi sort
½ dl portvin
en dryg tsk fransk senap
timjan
peppar
1 vitlöksklyfta
kinesisk soja
maizenaredning


Använd skyn från pannan genom att sila ned i såskastrullen, vispa ur pannan med het buljong som du förberett. Sila ned och reducera något. I med resten Det skall vara 6-7 dl när såsen är klar. Smaka av.

Surdegsbak
Bilden visar startande av poolish till morgondagens frukostbröd. Kanske återkommer