jobbahårtochmåbra

Sportlife in Fritsla

Kategori: Alltihopa

Tennis

Erik på banan?
Tennis är inte dumt. I Fritsla finns en ledig bana. I sommar har vi spelat flera gånger. Mest har Erik och inneboende kompis Robin spelat och ibland har jag varit med. Sällan är det andra där och när det är det är det bara och göra som när man var liten, vänta en stund tills banan är ledig.
 
I radhusområdet där jag växte upp gick det att boka en asfaltsbana. Ofta hängde vi utanför banan och spelade minitennis i väntan på att banan skulle bli ledig. Att boka kostade några kronor och det hade vi inte, så när den inte var bokad spelade vi för fullt. Tvåhandsbackhand och toppad forehand. Jag slet ut tre par "chinaconverse"-gummidojor på tre veckor. Alla spelade åren när värsta hysterin kring Björn Borg rådde, då när natursenor var lyx och Dunlop träracket stod på topp. Björn Borg slutade och jag köpte ett riktigt fint Slazenger på rea, en riktigt dålig affär tennismässigt, fast många år senare använde jag rackets natursenorna vid tillverkning av en "medeltids" lykta till ett lajv.  Stomme av trä klädd med ihopsydda uppblötta torkade grisöron där racketens natursenor var sytråd. Tyvärr har jag ingen bild på den, det får bli lite fler tennisbilder istället. Klicka för att se i full storlek:)
                      
 Boll och rack              Banan                                Jag                                          Jag igen
 
 
 

Life in Fritsla

Kategori: Alltihopa

Fritsla IF B-lag
Stående frv: Erik Kardell, Svante Ågren, Christoffer Clausen, Alexander Dismark, Kevin Clausen, Martin Roland, Markus Ramstedt, Rasmus Källqvist  På knä frv: Axel Lindelöv, Joel Bengtsson, Einar Hultén, Hannes Palmqvist, Johan Fernholm, Christian Stenhoff  Liggande:Johan Hultén
 
Vilket gäng! Alla födda på 90-talet med två undantag, jag på 60-talet och Mackan på 70-talet. Yngst i laget för dagen Axel Lindelöv född 1997 och äldst i laget jag, som är med på övertid sedan femton år tillbaka, men det är så kul ibland och idag var en sådan dag.
 
HUS (Sätila-Ubbhult-Hällingsjö) fick det tufft första kvarten och efter ett inlägg så var min fantastiske son Einar framme och stötte in bollen. 1-0, yes! Sedan fortsatte vi och dominera till sista kvarten av första halvlek då de får två chanser och två mål. 1-2 i halvlek, no!
 
Alla i laget håller världsklass fotbollsmässigt fast det som räddade en poäng åt oss till slut var deras sämre kondition. På en av våra kontringar blev det straff som Martin Roland motvilligt slog bra men målvakten räddade Martin snappade upp returen och mål. 2-2 och slutsignal, yes!
 
Bilder på hjältar i fotbollens absoluta gärdsgårdsserie.
Erik K och Einar H    Hannes P             Einar H och Johan O        Rasmus K Joel B och Kevin C
 
 Bänken: Rasmus Jensen, Joel B, Alex D, Svante Å
 
 

Chili Lilit

Kategori: Mat

Chili Lilit på flaska
 
Äntligen! Provsmakad och paketerad efter att ha fått mogna två veckor i kylen. Bra sting, hettan sitter kvar som den skall göra. Den bränner behagligt efter en stund, först ger den en lite fruktig, nästan söt ingång som övergår i hetta dock inte lika het som Tabasco. Konsistensen är en skillnad också, då Chili Lilit består av mixade chilifrukter.
 
Helt klart kan den användas till det mesta. Sonen Erik med kompis Albin har utvecklat ett lite besynnerligt användningsområde: -Hårt bröd, smör och en stänk av  Pappas Heta eller Tabasco.
 
Kanske en vuxen övergång ifrån hårt bröd, smör och allroundkrydda ,som väl alla testat i skolans bamba?
 
Nästa heta produkt kommer när Naga Dorset chilisarna mognat klart. De är fruktansvärt starka enligt källor på nätet. Ylva beställde frön och nu har vi massor på gång. Problemet är att nu måste de in, helst innan dagens höjdpunkt som är hemmamatchen med B-laget i fotboll på kungaberg 17:00. Inte värd att ses men kanske underhållande på andra sätt än Barcelona på Camp Nou.
 
Det är iaf lite väl kallt ute för framgångsrik chiliodling, därför ska de flesta plantorna in. Naga Dorset skall klara lite mindre tropiskt klimat därav namnet Dorset.
Naga Dorset

Nightlife in fritsla

Kategori: Alltihopa

Part 3
BK Stjärnan fixar fest i Viljans park
 
Lördag med kubbturnering, kräftkalas och kvällsröj med tungt meriterade bandet "Black Rose". Festen hölls i Viljans park , stället där det händer. BK Stjärnan som återuppstått i ny skepnad efter många års bortvaro, lever nu ett nytt innebandyliv. Klubbens profil  verkar, för en utomstående som jag är, luta mer mot trivsel och gemenskap än mot hård träning och resultat. Flera spelare har prövat på allvaret högt upp i seriesystemshimmelen och hittar nu tillbaka tillbaka till grunden med boll, klubba och gemenskap.
 
Fest var  det, så här är ett par vimmelbilder.
 

Life in Fritsla

Kategori: Alltihopa

Part 2 Gubbarna
 Överst från vänster: Kaj, Magnus, Tomas, Niklas, Erik, Peter, Tommy Sittande: Alex, Roland, Daniel, Morgan, Robin, Henrik Liggande: Johan
 
Gubbfotboll! Sommarsöndag halvsju till halvåtta. Det betyder att ett gäng "gubbar" samlas på Kungabergs träningsplan och spelar tvåmål. I år har dock flera ungdomar varit med. Roligast för mig är när två av tre söner spelar med.
 
Alla som är med spelar självklart i en egen divsion. Vissa pass går fram och andra inte. En och annan dribbling sitter som en smäck. Mål görs ibland och sista målet vinner ändå. Därför slutar matchen oftast kvart i åtta, ett lag måste få till ett avgörande mål. En minut efter slut har ändå alla glömt resultatet och går hem med fotboll-på-gräs-känslan som hos mig väcker minnen långt tillbaka. Det är speciellt att gå med fotbollsskor genom daggvått gräs efter "match".
 
Fotboll förenar och är okomplicerat. Få skador har faktiskt inträffat. Alla som är med vet att för de flesta har bäst före datum passerats och spelar därför därefter.
 
Vill du vara med så är det bara att komma! Halvsju maj till september. Väl mött och Väl sparkat!
 
  

Life in Fritsla

Kategori: Alltihopa

 Part 1
Ironman 2 
 
Allt behöver inte vara så märkvärdigt! Vakna, en kopp kaffe, sätta en deg, leta upp badbrallorna och cykla 300 m till utebassängen. Simma några längder, ställa sig i uteduschen, cykla hem och göra om proceduren med kaffet och få nygräddade ciabatta till frukost.
 
Känslan efter att ha simmat är så skön. Att stå vid bassängen och bara ta in lugnet. Det är nästan alltid helt folktomt på morgonen fram till tio. Några enstaka har upptäckt samma som jag:  -Hur skön start på dagen det är!
 
Det är ändå förvånansvärt få. Kanske hade det varit mer attraktivt om någon kommersialiserade det och kallade det SPAm, en avart av SPA som alla ser men tar bort utan att öppna. Jag rekommenderar iaf konceptet å det kallaste.
 
        
     Cykeln                    Bassängen         Duschen       Babypoolen
 

Chiliplantor

Kategori: Mat

Här är några av chiliplantorna som finns i och utanför huset. Nästan alla har vi drivit upp själva från frön. Det är inte svårt. Ploppa i ett frö och låt det vara fuktigt och varmt så kommer plantan upp. De små bilderna går bra att klicka upp.
 
                             
Chili växthuset                                                                     Thai Chili?
  Habanero     Naga Dorset      Naga Dorset       Apelsin         Paprika          Citron
Naga Dorset     Okänd sort?    Tabasco    Naga Dorset     Penis peppar   Jalapeno
 
Detta är en del av plantorna. Tyvärr är de fulla av löss och jag kämpar med att bekämpa dem med schyssta metoder.
 

Sur-rätt två

Kategori: Bak

Oäkta Ciabatta äkta gott
     
Poolish och fantastiska oäkta Ciabattabröd! Poolish är ett förnämligt sätt att använda vetesurdeg (eller kör varianten med lite vanlig köpejäst). Poolish är en lös bubblig fördeg som gör brödet proffsigt med stora bubblor i och den lite halvsega konsistensen i kombination med saftighet + karaktär i smaken. Är det möjligt att baka sådant bröd? Aldrig kan väl jag? Nä! Polackernas poolish har spridits och är inte längre någon hemlighet. Kan resten av världen göra det så......
Poolish
   
Del I Poolish
1. Tag två dl surdeg eller 10 g jäst
2. 5 dl vatten 38 grader och 500 g vetemjöl special. Rör samman till en smet.
3. Lägg plastfolie över
4. Vänta i några timmar på varmt ställe.
5. Kolla om  det bubblar friskt för då är den klar.
 
Del II Oäkta Ciabatta
15 g köpejäst
5 dl vatten kallt från karanen
1000 g vetemjöl special
30 g salt
(mkt olivolja)
 
Lös jästen i vattnet. Häll i poolishen, använd slickepott för att hjälpa ned all poolish. Kör maskinen med mjölet på lägsta hastighet i 12 min. Häll i saltet och höj hastigheten till max och kör 5 min till. Få ned den mycket kletiga degen i två stora plastbbyttor som är indränkta i olivolja, även locket. Vila i ca 90 min. Degen skall ha växt/svällt rejält. Väll ut mitt på en plåt som dryper av olivolja. Dela med hjälp av degskrapa degen först i två bitar. Dela sedan upp i fyra bitar på varje plåthalv, alltså totalt 8 st per plåt. Du kan puffa degen så att du får en form som du gillar. Var varsam bara, för i degen finns gasblåsorna som gör att det blir rätt hålkaraktär på brödet.
Värm ugnen till 250 grader. In med båda om du har varmluft. Fem minuter i 250 grader sämk sedan till 200 grader och grädda ytterligare 10 minuter, öppna och spruta in rikligt vatten med en blomspruta. Grädda ytterligar 3 minuter. Totalt 18-20 minuter.
 
Ät direkt eller gör Egils Pesto-Panini
 
 

Chili Lilit

Kategori: Mat

Pappas Heta Chili Lilit är under produktion. Av Orginal är det inte mycket kvar och det har inte gått stort mer än två veckor. Därför gör nu skapelsen Chili Lilit snart entré. I stort är det en modifiering av Orginal. Det är tänkt att Lilit skall vara lite hetare, lite fylligare och liksom locka efter mer och kanske även till mer. Chili Lilit ligger fint i mun som ord och förhoppningsvis också som måltidsförhöjare. I judisk mytologi så är Lilit namnet på Adams första kvinna. Hon gillade inte att vara underst och övergav honom. Precis så ska det bli med Pappas Heta Chili Lilit.: -Den ska vara överst! Läs mer om Lilits förekomst litteratur och religion:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Lilit
 Chili Lilit
Bilder från produktionsprocesssen!
 
 

Massor av chili. Till Chili Lilit är det  ca 140 g spansk peppar chili, 3 penispeppar, 2 habanero, och 3 jalapeno totalt 210 g chili. Skillnaden mot Orginal är att det är mer habanero och totalt mer chili i vikt och tre st vitlöksklyftor istället för en.

Sur-rätt ett

Kategori: Bak

Att börja! För många år sen satte jag min första surdeg. Då kollade jag på baksidan på Kungsörnens grova rågmjöl. Receptet som står där är lika bra idag. Så har du ett paket så är det bara att följa den instruktionen.
 
Här är en till bra start in i kulturen. Du behöver någon sorts stor bunke, glasburk med lock, plastmuggar och något rejält av trä att röra med.
 
 
Bunke och glasburk                                        Fryst surdegskultur
 
Dag 1-3
200 gram vete- eller rågmjöl
2 dl vatten
3 msk honung (eller rårivet äpple, russin, riven potatis, vindruvor, aprikoser etc)
 
Blanda i glasburk. Vattnet skall vara fingervarmt ca 37 grader. Stå varmt typ ovanpå en värmepanna eller ovanpå kyl/frys eller liknande. Bäst är när temperaturen är över 25 grader har jag märkt. Rör om varje dag. Flera gånger om du är nyfiken på hur det artar sig.
 
Dag 4
Blanda ner i stor bunke och fyll på med lika delar vetemjöl som vatten. För en liten sats så 200 g och 2 dl vatten fingervarmt. Om du gör som jag brukar så fyll på med mycket mera i lika delar och gärna en eller ett par msk honung till för extra skjuts.
Täck bunken med plastfolie eller med en fuktig handuk. Har fått för mig att det är bra för kulturen. Låt stå ett dygn varmt. Har du inte ett varmt ställe så tar det längre tid.
 
Dag 5-eller 6
Bubblar det vid omrörning och en frisk syrlig avges så är surdegen klar att använda.
 
Förvara det du inte använder av surdegen i glaburk i kylen. Då är det bra att mata den då och då med lite mjöl och vatten och låta den stå framme och sen in i kylen igen. Jag tycker det är käckt att frysa in surdegskultur i plastmuggar. Då är det bara att ta fram en mugg och använda i baket eller använda muggen till att starta dag 4. Sista muggen ger ny surdeg. Glömmer man surdegen i kylen så krävs det lite tricks, skötsel och omvårdnad för att den skall må bra. Muggen i frysen håller hur länge som helst.
 
Börja NU!
 
 

Sur-rätt

Kategori:

 Att fixa en aktiv surdeg är inte svårt, men som allt annat som man inte gjort förut så är det likt förbannat svårt innan man gjort det. Helst skall man ha nån coach som hejar på och säger att det är rätt, för när det gäller surdegskulturer så brukar det gå bra.
 
Hur görs en surdeg då? Snart startar sur-rätt. Surdegsskolan
 

Grahamsbröd

Kategori: Bak

Bullarna

Grahamsbullar är goda och lite nyttiga. Dessa är bakade med vetesurdeg och med mjöl från en lokal kvarn. Både vete- och grahamsmjölet är ekologiskt. Ibland skiter jag i att köpa ekologiskt pga prisskillnaden. Nu kanske jag kan köpa säckvis från Vänga Kvarn och då blir det både ekonomi och ekologi. Så här fixar man brödet.
 
        
       Mjölet                             Ojäst bulle                     Plastbunke          Plastbunke glömd
Grahamsbullar
3,5 dl vetesurdeg
40 g jäst
1 msk honung   
1,5 msk salt
400 g Graham
900 g Vetemjöl
150 g Vetemjöl special
(sesamfrön)
(solrosolja till plastbunke)
 
Blanda vetesurdegen och kallvatten från kranen med jästen och honungen i maskinens degbunke. Tillsätt mjölet och spara lite till bortgöringen (knådningen vid formning till bullar). Jäs (vila) degen i inoljade plastbyttor. Jag använder två stora tomteskumburkar. Glöm inte jästiden och använd stora byttor se bild på glömska ovan:). Dessa ska jäsa ca 50 minuter i bunkarna. Väll ut på bakbord och forma till bullar. Gör ca 32 st. Det blir ganska stora frukostbullar. Jäs 40-60 min på plåt. Den kortare tiden om du har varmt och fuktigt. Annars brukar det behövas längre tid. Grädda i ugn ca 17 min 225 grader. Frön är alltid gott på. Både sesam- och solrosfrön passar bra.
 
Ät med engång och frys in till nya goda frukostmackor med skinka och ost med lite ruccolasallad och persilja mellan.
 
Jag bär ner Mormors guldkornischer från vinden som får ett annat öde via Erikshjälpen i Skene. Det är vinden och inte bak och blogg som gäller. Den skall rensas!
 
 
 
 
 

Recept krusbär med chili

Kategori: Mat

1,5 kg krusbär
2 chili röda medelstarka
6 dl vatten
6 dl socker
3 dl vitvinsvinäger
50 g senapsfrön bruna
3 tsk salt
 
Strimla chilin och koka upp med socker och salt. Tillsätt krusbär. koka upp. Häll i rena glasburka (spola ur med kokande vatten för ihällningen). Låt stå i kylen.
 
Gott till mycket. En chutneyvariant.

Krusbär och Chili!

Kategori: Mat

Krusbär från trädgård och Chili från krukan
 
Inte alls dumt att lägga in krusbär med chili. Följde i princip ett recept från senaste  "Allt om mat". Vitvinsvinäger med en chili, bruna senapsfrön och socker.  Klart gott till det mesta. Blir som en slags chutney fast de flesta bären är hela så visuellt blir det en mer estetisk tilltalande upplevelse än normal görachutney.