jobbahårtochmåbra

Hellre sex bra tips än en dålig chiliodling

Kategori:

1. Hellre för sent än för tidigt.

När skall jag plantera om de små späda chiliplantorna? Grundegeln som gäller är hellre för sent än för tidigt. Det går ingen nöd på plantorna även om de börjar bli väl stora. Sår du nu så gäller detta om en månad för då är de stora nog. Det är aldrig för sent att så.

2. Hellre för liten än för stor.

Gul Habanero och Röd Habanero

Vilken kruka skall de omplanteras i? Grundregeln är hellre för liten kruka än för stor kruka. Många tror att plantan blir stor bara för den planteras i en stor kruka. Tänk som så mycket som gäller dig själv. Hur bekvämt var det med ärvda för stora kläder? Chiliplantor vill ha det precis rätt, som handen i handsken, möjligen gärna ett djup att sträcka ned små rötter i bara.

3. Hellre varmt först och svalare sen.

Små Naga Dorset

Vid groddningen och i starten så är värme viktigt. 25 grader minst underifrån gärna. När det blir små blad skall temperaturen ned till 18 grader för att det skall bli starka plantor.

4. Hellre hejsan hejsan än Nobelfest.

Många fina små plantor

Jorden överst ska vara enkel och porös och längre ned lite vanlig finjord och i botten lecakulor. När jag haft för näringsrik jord och "tjock" äkta finjord så har resultatet blivit kass. Undantag är om man planterar om i spänner sent, typ vid midsommar, och sommarvärme råder, då funkar näringsrik jord bra.

5. Hellre för mycket ljus än för lite.

Specialljusrör skänkt av JK-chilifoundation

Ljus är viktigt. Lysrör funkar. Det finns dyra special-lysrör som funkar bättre. Investera efter hand. Extra ljus behövs om du sår frön nu. Vid april behövs inget extra ljus. 

6. Hellre tänka själv än snärjas av profithajarna.

            Billigt värmande element

Gå in i en specialbutik för odling och försök gå ut med något prisvärt! Nä, allt kostar dyra skjortan. Tänk alltid alternativt. Köpte själv en värmematta till bebischilisarna för 295 kr. Dyrt och Löjligt liten. Till resten av plantorna funkade ett liggande element till att ge värme till både rum och plantor.

Sex bra råd av
//Chiligurun

Smörgåschili i storkruka

Chilifabrikens babyhörna!

Kategori:


Ljus, värme och fuktighet. 2x49+6x24=242 plantor

Värmemattan ligger fint under finfröna som såtts i 7x7 boxarna som syns till vänster. Nästan alla 98 fröna har grott och små söta skott skjuter upp. 
Några namn ur ena boxen: Devils Tongue Yellow, Moruga Belsebub, Choclate Trindidad Scorpion, Blue Christmas, Gul Habanero, Chinese Golden Digger, Super chili, Chili Kulai, Numex Suace Red, Big Jim, Aji, Cochabamba Hot, Belingrath

Det växer och funkar bra nu när de är små. För att få miljön bra i starten har jag lagt ett värmeelement under planteringslådorna. Ljuset ovan ska vara på länge ca 14 timmar per dag. Nu kör vi. Nedan fler baby-bilder 😊🌶





Nytt år!!!! Plantering.

Kategori:

Låt det bli chili. Det ska planteras nu. Har inköpt en värmematta. Helt sjukt, 295 kr för vadå? En sladd och plast-tjosan med lite värme, haha folk är ju hur dumma som helst som köper sånt. Jag är nog smartast av de dumma;)
Fast en investering till "Pappas Heta"-bolagets chiliproduktion.