jobbahårtochmåbra

Stenålderns bakmaskin!

Kategori: Bak

Morgonbröd!

Kan detta bli 2010-talets svar på 1980-talets bakmaskin. Att kombinera det moderna med det ursprungliga. 

Jag gjorde iordning en fin surdeg på kvällen och insåg att det skulle dra ut på tiden, så ner med den i lergrytan. Ställde in vår superugn på 225 grader och stopptid och "koktid". Chansade på en timme och femton minuter. Lite svårt att veta då ugnen är kall vid start. När jag steg upp var brödet precis klart! Bara vända ur ser ur grytan och upp på galler och sen nybakt till frukost. 

Detta var en vetedeg med lite fullkorn. Dinkel till viss sel. Helt surdegsbaserat och i detta fall även långsam jäsning långsam. Resultatet bra sett till porerna i brödet, fin skorpa och genomfräddat. Lite missnöjd bara med att lite surhet bestod. Nattjäsningen blev lite lång antagligen. Konceptet är annars  helt perfekt. Göra ordning degen helt till ugnen och kunna få ordning efter sig på kvällen och bara ta ut ett  färdigt riktigt bröd på morgonen i ett rent kök. Som på film.
Bakmaskinen är väl en aning bristfällig dock som maskin betraktad.

Pizza!

Kategori:


In med pizzan i ugnen! 

Hemmagjord pizza är väldigt gott hur man än gör. Enkelt som tusan, men många moment. Alla har inte en fin levaindeg i kylen som ligger beredd på bli pizzabotten. Att göra degen är det som många gånger avhåller en och ser det som helt företag att få till en pizzacur egen ugn istället för hos den lokala leverantören. När jag gör egen är näringsinnehållet högre och kalorivärdet lägre och en timme efter mår en bara bra vilket kanske inte alltid är fallet annars.

Tomatgrunden är viktig. Jag brukar göra lite olika. Absolut enklast är mkt tomatpuré, ev lite krossade tomater och hackade marinerade, olivolja, vitlök, torkade örtkryddor, peppar, salt och självklart lite chili Lilit. Sedan något: parmaskinka, tonfisk, bacon, kyckling, köttfärs. Bacon kan lättstekas före. På med mozzarella eller annan ost, örtkryddor och skivad tomat. In i ugnen 225-250 grader ca 20 min.

Alltid vitkålsallad till. Gör dressing med olja, vinäger och lite ättiksprit om du få pizzaaalladaskänsla. Strö gärna lite grönt på den färdiga pizzan. Jag gillar ruccola som är snyggt och lite crunch.

Gött! 


Baka bröd!

Kategori: Bak

 
Typiskt lördagsbröd!
De här baguetterna är enkla att få till och dubbelt uppskattade. Dessutom fuskade jag pga dålig planering. Fördegen som jag satte igång på fredag kväll lät jag stå i rumstemperatur. Redan efter att ett par timmar förflutit såg jag att: -Ojdå här var det full fart! Ett överslag i huvudet räknade ut att imorgon bitti skulle det vara en övermogen och sur fördeg, men jag var trött och tänkte att det blir inte så. Osmart. På morgonen var det självklart en ihosjunken småbubblig, syrlig-sur fördeg som "välkomnade" mig. Jag delade upp den och på minsta biten gjorde jag omstart. Efter ett par timmar tog jag beslutet, som avlägsnade mig ifrån alla doktrinära surdegar, och tillsatte ett halvt paket köpejäst. Men vadå? Spelar roll! Ja, känslan att ha gjort allt rätt försvinner lite. Ett problem för alla som vet hur det SKA vara och kompromissar med det. Familjen bryr sig enbart om resultatet och ofta blir det bättre resultat med en kompromiss. 

Just nu är detta min favorit iaf! Baguetter med mycket fullkornsdinkel, ekologiskt vetemjöl, siktad dinkel, vatten och salt. Bakstenen lägger jag i en gammal långpannna. När jag bakar dem i 250 grader så häller jag vatten i långpannans kanter och får därmed till ett ångmoln och fuktighet i ugnen. Ca 20 min. Sedan mmmmmm....

Design vadå?

Kategori: Mat

Lilit och etiketten!

Kan du rita? -Jag kan inte rita, jag är kass och värdelös på det, säger jag

Etiketten till Lilit är ett verk av mig. Jag gillar att rita, men jag kan inte. Lilitetiketten visar ändå att försöka duger. Jag var rätt nöjd efter att ha jobbat med bilden och satte upp den i brist på annat i min första lägenhet.

Vid flytt räddade Ylva min teckning, ramade in den och i datoranimeringens tid har jag lyckats få ner bilden till Lilit-etikett. 

Bilden är i sin tur delvis en avritning från en plansch som jag köpte till mitt pojkrum. Den var liksom plysch-beklädd. Väldigt cool då. Idag antagligen pekoral x 2 minst. 

Bilden som etikett och gestaltande av Lilit i svensk form 2013? Jag är nöjd. Känner att de värden som jag vill förmedla med Chili Lilit finns i bilden. En urkvinna, nära eller sammanväxt med naturen. Styrka och skönhet. Avskalad, mystisk och mytisk. Nära en tankebild av skogsrået som på något sätt i tiden växt samman med trädet eller är det bara ett träd  som i fantasin blir något annat. Det är bara ett träd? Nä!

Och kan jag som inte kan rita få till något som faktiskt ser helt ok ut. Vad kan då inte du?

Lite om Pappas Heta 2013!

Kategori:

 
Morrigan, Xi He och Lilit

Pappas Heta sortiment modell 2013 tar form. Mognadsprocessen är klar och från burkarna har jag nu fixat ner de heta vätskorna i små glasflaskor. Kedjan från frö, planta, blommning, frukt, skörd, beredning, mognad till tappning är klar! Hur blev det? Hur smakar de?
 
Överraskande och smakmässigt fantastiskt. I Pappas Heta ingår nu tre starka sorter:
 
Chili Lilit
Chili Lilit, röd, stark, fruktig och fyllig. Passar verkligen till allt som behöver lite sting. Devisen som gäller med Chili Lilit är "bäst ovanpå", dvs ingen undanskymd roll utan kräver att få vara likvärdig med maträttens övriga delar. Årets första är något mer fyllig än föregående års, hettan är betydlig, men inte på något sätt besvärande vid normal användning, dvs ett stänk på det som önskas.
 
Chili Morrigan
Chili Morrigan, döpt efter den främsta keltiska krigsgudinnan. Hon höll till på slagfälten och fyllde krigarna med raseri, hon kunde se in i framtiden och hade förmågan att byta skepnad. I irländska legender förekommer hon som sig själv eller som en av sina tre olika aspekter, Badb, Macha och Nemain. Att jag föll för henne i valet av namn till den heta såsen var att hon hade mycket mörker och styrka. Hon kombinerar död med intensiv sexuell kraft.
Dorset Naga Chocolate, grundingridiensen rankas som en av världens starkaste chilisar och är i färgen åt mörk choklad. Hur smakar den då? Överraskande svag ställt mot förväntningarna, däremot mycket fruktig och fyllig, antagligen är det någon av Morrigans mildare aspekter som letat ned sig i flaskorna. Smakmässigt kan Chili Morrigan funka mycket bra i en salladsdressing, till grillad mat eller som ett stänk i marinader. Anar också att den som vill ha lite krydda på sin omelett eller nån annan äggrätt kommer bli nöjd.
 
Chili Xi He
Chili Xi He, döpt efter gudinnan som födde tio solar. Xi He har en vårdande roll som moder och återskapare vilket även kan ses i hennes omsorg för att människor ska ha livgivande ljus under dagen. Hennes kraft förminskades av maktens män i det rådande konfucianska patriarkala Kina. Länge var hon nästan glömd och där hon förekom var hon förvanskad. Modern genusteori, och nu också jag, har hjälpt till att återupptäcka identiteten hos gudinnan som annars bara hade varit en skuggfigur i texterna.
Chili Xi Hi baseras på Lemon Habanero. Resultatet är en gul och mycket stark sås. Pepprig med citruston, framför allt rejäl hetta i efterdyningen. Chili Xi He är tänkt främst till fisk och asiatiska vegetariska rätter, som tex linsgrytor och olika grönsakswook med ris.
 
Hoppas du får chans att smaka!
 
 

Skafferidörren!

Kategori: Mat



Recept utveckling
På skafferidörren har vi målat med kritfärg. Många recept har utvecklats på den dörren. Oftast dock använd till teckningar, matteproblem och inköpslistor. Ett tag hade vi veckans matsedel uppskriven där + vems ansvar. Det höll faktiskt ganska länge. Kanske dags att så här i höstmörkret at ta tag i igen. Alltid roligt att ha något att se fram emot, tex när det står torsk med äggsås på tisdag och pannbiff på onsdag och falafel på torsdag.

På tavlan nu står bland annat denna heta sås Pandora! Bygger bara på röd Naga Dorset och färsk ingerfära. Som Pandoras ask något som den nyfikne inte kan låta bli att öppna och smaka, trots varningar,  och DÅ släpps helvetet lös:). Nu blev resultatet väldigt lyckat men troligen så blir det ingen egen, hotsauce. Utan jag stoppar in erfarenheterna i kommande projekt!

Gravad lax!

Kategori: Mat


Macka med gravad lax

Gravad egen lax. Hur enkelt som helst. Ta bara lika delar salt och socker. Rikligt med vitpeppar och dill. Gnid in saltsocker och pepparen. Massor av dill. Lägg i plastpåse i kylen 1-2 dagar. 

Använder du inte hela så spara i kyl minst en vecka, tag dock bort spadet som bildats vid gravningen.
För

Mackan på bilden är supergod. Fullkornsbröd, inte grovt dock,smör, gurka, dill och stänk av chili Morrigan. 

Annat bra tips med gravlax är att halstra den (stora tjocka fina bitar) och servera till dillstuvad potatis. 

Må gott:)

Bröd och Chili

Kategori: Mat


Fattar du vad det handlar om?

Bröd och Chili är vad min söndagmorgon handlat om. Beställningar från hela världen trillar in på mina Pappas Heta flaskor. Jag har bara precis fått klart mina etiketter. Klistrat hela morgonen. Allt helt amatörmässigt så vad gör jag nu med hobbyprojektet? 
Bakar detta fina bröd! Helt sourdegsbaserat, satte fart med ett rårivet äpple. Tycker för tillfället mycket om dinkel, inte för bakegenskaperna utan för smaken och karaktären det ger. Här är en del fullkornsdinkel och siktad dinkel.
Bröd och Chili, det är vad det handlar om!

Två av tre

Kategori: Mat

Chili Morrigan och Chili Lilit
Johan och de 101 flaskorna. Etiketter är fixade. Nu ska det till att bli innehållsförteckning och produktinformation. Vill hemskt gärna säga att JAG har målat förlagan till Lilit. Urgudinna och i Sverige förknippat med skogsrå blandannat.