jobbahårtochmåbra

The svensk chili remix hus version

Kategori: Mat

 
Chili remix

Sverige har en genuin tradition av att ta till vara råvaror genom olika typer av konservering. Visst är en söndagsmiddag med tillbehör som syltlök, gurkor, rödbetor, geléer etc gott. Inte många gör tillbehören själv utan köper utmärkta inläggningsprodukter från mataffären, men känslan, stoltheten och smaken av att ha gjort sin egen inläggning kan inte köpas.
 
Nuförtiden är vår matkultur mycket mer differentierad och rätter med syltlökar och andra typiskt gammaldags tillbehör är mer ovanligt. Svenska klassiska maträtter har helt enkelt hamnat utanför. Vad är kalops ? Och och vad är det för lilaröda saker som lagts bredvid?  Lingonsylt istället för ketchup till köttbullar måste vara ett kul påhitt av IKEA, eller?
 
Tillbehör ger maten ett mer estetiskt tilltalande uttryck och möjligheter till smakbrytningar. Köttbullar, brunsås och potatis är jättegott, även utan lingon, men med lingon är det en matupplevelse. För övrigt skall det vara ett gott hemlagat potatismos och inte vanlig kokt potatis.
 
Jalapenos är ett starkt tillbehör till tacos. Pepperonis är tillbehör till både kebab och pizz. Inlagda chilis. Självklart från andra länder. De flesta inläggningar handlar om salt och ättika. Bra starka och salta chili-alternativ finns. Jag saknar dock en chili-inläggning som har svensk sötma i sig som i syltlök och smörgåsgurka. Tänker att det kan bli gott. Så jag har läst gamla kokböcker från 1940-talet på spaning efter en god svensk chili-inläggning. Kanske en blivande produkt i hobbyprojektet "Pappas Heta" sortiment. Ok here we go!
 
Fina boken från 1947

The Svensk chili-remix hus version
Chilis 200-300 g
4 lökar
10 vitlöksklyftor
4 lagerblad
Senapskorn gula
Vitpepparkorn 
Svartpepparkorn
 
123-Lag
1 ättikssprit, 2 socker, 3 vatten 
3 tsk salt per 9 dl vätska
 
Till min testomgång kokade jag allt i lagen ca 5 min och löken något längre. Lyfte ut alla chilis med hålslag och lät dem svalna för sig och lagen för sig. Fyllde sedan allt i en fin burk.
Chili remix hus version

Några lärdomar:
Ha mer chilis till vätskan och koka inte chilin 5 min om du vill ha spänstiga chilifrukter. Fem minuters koktid ger blekta chilis och något  "lösa" i konsistensen. Kanske så som många vill ha ett sådant här tillbehör, men jag föredrar nog dem mer frukt-crunchiga. Nästa gång ska jag bara ge dem ett uppkok och låta löken vara i längre.
 
Hur smakar chili remix då?
Underbar gott. Precis den sötmastarkhet som jag ville ha uppkom. Lökarna är väldigt goda och söta. De röda vinbär som jag på skoj la i är tveksamma dock. Totalt är Chili remix är ett bra tillbehör till all mat som kan må bra av sötma, hetta och färg.
 

Samos, Grekland

Kategori:

Samos, Grekland två veckor. Att Kattungar skulle drabba oss var oväntat. Andra dagens morgon låg på min morgonrock fyra st kattungar och mamman. Hon hade på något sätt lyckats hiva upp dem på morgonrocken som låg utbredd på torkställningen utanför vår lägenhet. 
Fyra oemotståndliga uppenbarelser 

Där fick de skydd och lugn och ro. Hela förmiddagen kravlade de omkring på min morgonrock. Där kunde hon lämna dem för att gå på jakt efter mat. Att hon placerat dem hos oss var ingen slump. Vi hade gett henne lite mat redan innan vi visste att hon hade en kull. 

Ylva lyfte ned ungarna på vår altan där de fick en handduk och vara på. Där låg de hela första dagen. På kvällen lyfte Ylva upp dem på min badrock. Nästa morgon hade hela torkställningen vält. Vart hade ungarna tagit vägen? De låg gömda under badrocken och till synes vid gott mod. 
Varje dag har det därefter varit kattliv. Överallt har de tumlat runt. Så gulliga. Helt omöjliga att motstå. 

Kattmamman och ungarna


Ompyssling

Högen


Mamman på post med följeslagare 

Katter och hundar
Samos är katter och hundar. Katter är överallt och många är kastrerade och har ett hem. Våra tas om hand om när vi åker. Jag hade en gnagande oro för vad som skulle hända, oron försvann då värdparet för lägenhetshotellet aviserade att de ser till dem efter vi åkt. 

Annars är det en hel del katter som ser luggslitna ut. Samos hade tidigare en mängd vildhundar. Nu är inte många kvar. De hundar vi såg nu hade halsband, men de allra flesta går fritt omkring. Hundarna vekar mer harmoniska och fria än hemma. Om det verkligen är så är en helt annan femma.

Ormos från restaurang Gyroscopia


Byfesten på Ormos (midsommar)

Ylva på Chesters med favoriten Dissie

Samos och snäckan
Grekerna på Samos är strävsamma. Tiderna är inte bra ännu. Maten och gästfriheten är stor. En resa till Samos är exklusivt då ön, trots att turism säkerligen är en huvudnäring, är oexploaterad. Jag och Ylva hade en paradisisk strand helt för oss själva. Där snorklade jag upp en jättesnäcka. Den levde och var ätbar. Jag fixade inte att äta den, hade behövt vara hungrigare och veta hur man tillagade en sådan. Med hem är iaf snäckan som skall gå att tuta i med med avsågad topp.
Jättesnäckan som blir mistlur?

Hyra moppe
Hyra moppe är grejen. Samos är sagolikt vackert och vägarna ringlar runt bergen där den ena vyn över havet överträffar den andra. Små samhällen, bergsbyar, kloster, vinodling, olivträd, hamnar, fiskebyar, tavernor, krukmakare, barer och allt annat. Att dra på gasen och låta den varma fartvinden tillsammans med Medelhavets örtdofter överskölja en är underbart. Lika jobbigt är det att ta sig ned till vikarna längs grusiga serpentinvägar, eller grusbelagda stigar där de värsta ställena har fått cementgrund. Ett äventyr är det och ön är stor.


Two cracy drivers


Vy 501 m över havet under kerkisberget

Kör på

Silverpilen med Ylva 

The end of the world 

End of the world
Här är slutet på världen! Vi hade bestämt oss för att bara åka en liten sväng med mopparna för att sola och bada i limnionas. Framme där så möts vi av en fin sandstrand men typisk beach, då ser jag en skylt "End of the world 3 km" med utlovande av snorkling, delfiner och taverna. Vi åker och åker och vägen blir alltmer eländig. Sedan uppenbarar sig ett gigantiskt halvfärdigt projekt med en genuin taverna och långt nedanför ett klarblått medelhav som man kunde ta sig ned till genom ett halvfärdigt skrytbygge för en kommande jetset publik. Där var vi och hade en kanondag och en underbar måltid. Ägaren och jag förenades i chiliodling så han ska få fröer av mig senare. 

Semester
Semester1: Må bra och ha det gött


Semester 2: Vy från vårt middagsbord 


Semester 3: Lunch på Chesters


Semester 4: Bok och öl


Semester 5: Typiskt Grekland 

Semester 6? Kerkisberget bestigning!


Semester 6: Monastery på väg upp på Kerkis

Semester 7: Flower power

Två veckor för själen! Värmen, gästfriheten, atmosfären, lugnet, klarblått vatten, blommorna, örterna, lukterna, vyerna, frukostarna, tomaterna, löken oliverna, vinet, ouzon, samosvinet, fotbolls-VM, kvällarna, ahhhhh att tänka på i november 07:12 i bytet till grön express i ett  november fuktigt rått mörkt Delsjömot och sen vid fem på väg hem lika mörkt. Varför?




Odling och glädje!

Kategori:

Steg 1:
 Frö i fuktig jord. Ivrig väntan. Tiden går. Tittar. Tittar igen. Vad där? Något litet syns. Liv spirar. Små, små yttepytte blad. Överallt. 




Steg 2:
 Varsamt plantera om. Lilla plantan i liten kruka. Många små krukor. Ljus och värme. Mycket att vårda. Ansvar.


Steg 3:
 Stora spänner. Fina plantan får mycket plats. Ute. Många chili på rad. 

Naga Dorset, tålig för karga utelivet, växer fint.

 Lemon Habanero kraftig, blommar växer.

 Blue Christmas symmetrisk, ivrigt blommande med lila små frukter. 

Gul Habanero trivs inne inte ute, visar  solbrända vissnande blad. 

Penispepparplantorna varierar som skojare och sniglarna ger sig på dem. 

Röd Habanero hänger på, vanlig chili också, bara Choclate Naga Dorset tjurar fortfarande över tiden som planta i mjölkpaket. 

Tabascoplantan är lite ensam men kan kanske bli kompis med Thai och Gul Gotland som också är i fåtal.

Tillsammans är de ett gott gäng!

Blue Christmas

En del av de omplanterade uteplantorna

Lemon Habanero 


Vanlig chili uteplanta


Steg 4: 
Nu! Lagom med sol, mycket värme, fukt , men inte väta. Förväntan om en chiliexplosion. Vattna, vänta, växa. 

Och tomater. Massor. Tomaterna är som en maccia-buskskog längs husväggen fyllda med gula blommor. Det är mycket liv. 

Tomatskog


Steg 5
Svensk sommar = regn, blåst och kyla. På det kommer kalas massakrerna varje kväll. Feta bruna sniglar. Nä jag ger upp.

Fortsättning följer

Gröna fina chili