jobbahårtochmåbra

Baguetter!

Kategori: Bak

Lyckade baguetter 

Baguetter hardcore har en tendens att bli kompakta, tunga och lite väl nyttiga. Nä.....vitsen med baguetter är att de är luftiga med crunchig skorpa och är brödet som smälter i munnen, i bästa fall med karaktär. Inte sur karaktär utan med knaprigt vit innanmäte och OCH fyllig rik smak. 
Perfekt

Jag har misslyckats många gånger och trott att det inte går att få till utan fusk. Lyckans bagare har tålamod, bra startkultur, bra mjöl och förvärvad kunnighet. Senast blev de bra. Jag har äntligen fått en baugettform vilket underlättar processen.

Baugette
1. Start
Ha en bra vetesurdegskultur. Tag ca 150 gram surdegskultur. Tillsätt 200 g fingervarmt vatten och 250 g ekologiskt vetemjöl special. Rör om. Ställ ca 3 timmar varmt med plast täckande. Jag har degbyttan på värmerören i tvättstugan. 
2. Deg och vila
Tillsätt 300 g kallt vatten och vetemjöl special. Kör i
Maskin. Exakt mängd vetemjöl är svårt att ange. Det skall bli en kletig deg som släpper från maskinens kanter utan att vara för lös eller fast. Kör maskinen på låg hastighet i ca 8 min, tillsätt salt 20 g och kör hög hastighet 5 min till. 
Låt degen vila över natt i kylen. Vält ut på morgonen. Vik och i plastbunke igen.   Låt stå varmt ngn timme. Väll upp och dela i fyra baguetter a ca 350 g styck. Forma avlånga utan att knåda. Jäs på plåt varmt ca 1 h. Snitta för att baguetterna ska spricka fint vid gräddning. Grädda i ugn på baksten. Ställ in i 270 g i ngn min. Fixa vattenånga. Grädda sedan ca 20 min i 250 grader. 
Lyckade men inte helt hardcore 

Helt ok men för tunga. Bra att slå folk i huvudet med. 

Det är nu det börjar!

Kategori: Alltihopa

Att lära sig genom erfarenhet. Att så chilifrön är roligt. Rätt behandling innebär att små söta telningar sticker upp redan efter ett par veckor. Värme, ljus, fukt och bra jord. 


Ha inte vanlig blomjord. Satsa på kaktus/såjord. Jag vet. Några enstaka skott kommer upp jämfört med nästan alla med rätt jord. Jag ställer mina nyplanteringar i mörker ovan på värmerören i tvättstugan. Det verkar funka. Sedan har jag fixat lampa vid ett fönster, det ger ljus och lite värme. Plantorna ser ut att ta sig bra. 

Missade att använda märkpenna som funka på alla. Nu har jag en hel del omärkta som kommit upp. Lite jobbigt.