jobbahårtochmåbra

Jobba hårt och Må bra

Kategori: Skola, bildning och utbildning

(null)
"Jobba hårt och Må bra", jag praktiserar mitt motto med oktoberbad

En västkustsegling för länge sedan
Long time ago seglade jag en fredag mot Strömstad. Samägde då en fin liten segelbåt med fyra kojplatser. Hade med den många äventyr bland västkustens pärlor. Helt perfekt för grabbar på drygt tjugo att segla och göra strandhugg i Smögen, Lysekil, Fjällbacka etc. Fint blandade vi partykvällar med lugnet i naturhamn.

Denna fredag eftermiddag var vi på väg mot Strömstad och dess hägrande civilisation. På väg  med god fart dessutom. Allt är upplagt för framkomst sen eftermiddag. God vind i seglen och båten forsar fram då händer det, brisen avtar och  båten börjar guppa, seglen slokar....blupp, blupp…. no smartphones och jävlarimig ingenting alls bara… blupp….blupp och ett stilla hav, kav lugnt och väldigt rogivande.

Tiden, båten och vi låg still i stiltje, verklich inget för oss partyhungriga där ett Strömstad väntade med öppet systembolag och erkänt gött fredagsdrag. Nu närmade vi oss inte alls destination enligt plan. Bara tyst stilla ingenting och ett retsamt bluppande. Då bryter radions P3  dödläget och "Rakt över disk" med Claes af Geijersstam betvingade lugnet. Hoppet om ett party nånstans fick ändå fäste.

 Mycket musik och MYCKET snack och vi och  båten guppar med. När en låt tonar ned hörs Clabbe "🎶 frabba 🎵 da....åhh...lukta gott,  jobba hårt och må bra.....yeahhh 🎶". Ingen lyssnade nog någonsin på vad han sa och det var nog inte meningen heller, fast där ute på havet, utan andra intryck, stannade orden kvar. 

Ja, orden etsades sig fast, utan mening, utan mål och senare som klar gymnasielärare tjugosex år gammal fick jag för mig att mina producerade papper behövde prydas av ett tänkvärt motto. Något typ klokt och tänkvärt och vad händer då?

....."Jobba hårt och Må bra"......no, no Johan bara struntord, det ska vara tänkvärt och bra.

 Men orden bara poppar upp igen och vägrar avlägsna sig  "Jobba hårt och Må bra", äh sånt trams....hm......äh skitsamma "Jobba hårt och Må bra" låter bra. 

I början irriterade och provocerade mottot. Elever tyckte det var fel och oriktigt. Det hängde inte ihop, Må bra passade INTE ihop med Jobba hårt och jag svarade undvikande att det bara är något jag har med för att det ska stå något på mina papper. Den negativa attityden till orden höll i länge. Fast mottot var ändå okej i och med att jag var en okej lärare. 
Nu är det helt annorlunda. Mottot uppfattas genomgående positivt av elever men även flera kollegor visar uppskattning och använder det. För mig är det bara något som finns, det är bara med som en del av mig och min lärargärning.

Men varför har reaktionen förändrats? Orden är ju desamma. Finns det något bra svar på det? "Jobba hårt och Må bra". Är det dagens ideal? Människor gör allt för att må bra men många i arbetslivet mår ju dåligt för att de tvingas arbeta så att de går in i väggen. Fast då har de inte under hela resan fram till väggen kunnat må bra. Ligger det något djupt, tänkvärt och passande för nutiden i orden som för trettio år sedan poppade upp?

Då provocerande nu idealiserade. 

Eller har det inte med orden att göra? Har det med mig som avsändare att göra? Är person viktigare än ord? Jag är en omtyckt lärare. Skicklig? Ja, rätt så, men verkligen inte något ess med utvecklade metoder och teorier. Dessutom långt i från bedömningsmatrisernas frontlinje. 
Ja ok jag kommunicerar, diskuterar, undervisar, lyssnar och är duktig, men tror mer på att det kan ligga något i att jag är människa och lärare på en och samma gång. Det är mindre vanligt nu. 
Krav på lärares professionalitet innebär svårighet att också vara människa samtidigt, speciellt i mötet. Här skiljer jag mig och kanske är det på något sätt mer jag som person som läggs in i orden "Jobba hårt och Må bra" än vad orden säger. För orden är fortfarande rätt patetiska och fåniga ( men kanske har de ändå en djup och vis innebörd i sin enkelhet).

Genom att både vara människa och stabil lärare blir jag viktig för en del unga, inte bara en lärarjobbare, som skapar ett positivt studieklimat. 
Bland allt det ytligt perfekta och genomkommersialiserade i ungas tillvaro bryter kanske min autentiska mänskliga imperfektion normen och mottot får ett eget upphöjt liv, Kanske precis som med Håkan Hellströms låtar. För tänk dem uppförda av ett i Hälsinglands avkrokar turnerande dansband, hade det varit samma innebörd i hans ord då?

Ändå betyder ord ibland ALLT. Vad vi säger till varandra betyder. Mitt motto är fånigt men att må bra är viktigt. Så jobba hårt för medmänniskor och må bra!

(null)
Att baka bröd är inte att jobba hårt men skänker min fritid mening och jag gläds när andra äter det och det får mig att må bra













































Lazy day!

Kategori: Alltihopa

(null)
Båtutflykt med dessa typiska Grekiska båtar!

Båttur till sandstrandsön Samiopoula och lunch på en annan liten strand. Min och Ylvas försenade bröllopsdagsfirande. Perfekt dag för oss. 
Lazy day på den paradisiska ön Samiopoula. Det lät verkligen rätt för en bröllopsdag. Det blåste mycket och då menar jag MYCKET. Så jäkla roligt var det med stark vind och saltstänk som ideligen kastades på en med tryck som från värsta brandslang. Vi satt på däck och höll i oss. Alltså Lisebergs Flumorides vattenstänk hejdå, byebye, löjligt, fånigt jämfört med grekisk fiskebåt. Alla hade det inte lika kul av att bli sjöblöta utan förvarning och några såg lätt förskrämda ut. Både jag och Ylva njöt och skrattade hej vilt utan slut.
Här lite bilder från dagen i fel ordning dock inga från däck då vågorna stänkte ner:
Alltid viktig att hålla i relingen med välfixade naglar

Hemåt:(

Grillmästarna

Beachbarbeque-Queen

Hopp vattnet: "Alla ska bada"

Hopp i vatten Kalle

Samiopoula

Till havs

Förväntansfulla

Inte snyggast och inte bäst

En härlig dag med god mat och bad så mycket bättre kan det inte bli och sen avslutade vi på en liten grekisk familjerestaurang. 

Båtursfakta 
  • Flytvästar?  NEJ
  • Säkerhetsanvisningar?  NEJ
  • Överhuvudtaget någon sorts information? NEJ
  • Sweet wine for free? JA
  • Melon for free? JA
  • Ouzo for free? JA
Grekland? JA


Att vara med sig själv!

Kategori: Alltihopa

Solen, havet och solstolen, greklandsresa.

En sen utekväll för mer än trettio år sen satt jag med en tjej som uppfyllde mig. Hon var intressant, snygg och hade planer. Hon skulle ut och resa. Livligt berättade hon hur det skulle bli. Jag hade inga planer och såg jobb och ett Göteborg i novembermörker och vinterslask framför mig. Den synen gjorde mig lite bitter och ur humör. Då ser hon på mig intensivt och liksom uppfodrar mig till bifall av hennes reseplaner. Då kommer det bara ur mig: 
-Var du än är i världen är du med dig själv! 
 Ett ögonblick av rädsla och utsatthet skymtar, sen är hon tillbaka.  Jag tänkte, vad fan sa jag nu och skulle precis förklara bort mig, när hon säger:
-Det där var djupt och jobbigt  fast det ligger mycket i det.

Hon reste och orden stannade kvar "Var du än  är i världen är du med dig själv". På något sätt är de en viktig grund oavsett ens motiv för att resa. Jaget är alltid med. Mår en piss hemma kanske inte resa är lösningen eller också blir den det. Åtminstone kommer jaget förr eller senare ikapp dig. Fly från sig själv är inte ett bra motiv  för en resa eller att tro att en långresa gör allt annorlunda, för var du än är i världen är du med dig själv.

Nu är jag i Grekland och jag är ett med alltihopa och väl hemma är jag säkert mer splittrad.

Att få möjlighet att uppleva detta är så privilegierat. Jag njuter av människorna, maten, ölen, kvällarna, minimarketen, vår enkla lägenhet, berget Kerkis, havet, baden, snorkling.....,,,,och allt är avslappnat, vllket passar mig finfint. 

Jag är med mig själv.
 
Mig själv och Ylva för en gång skull lite bakom.







Det perfekta livet!

Kategori: Alltihopa

För hundra år sedan. Hur skulle livet vara då? Kanske ett elektriskt strykjärn för kvinnan? Är det mannens lycka att kunna inhandla strykjärnet?  Samma med den elektriska kaffekokaren?  En mängd nödvändiga prylar poppade fram och hemmen elektrifierades och lystes upp! En sån lycklig tid. 
  
Elektriskt strykjärn 1917
(null)
-Åhhhh ett elektriskt strykjärn är det jag vill ha!
Elektrisk kaffekokare 1917
(null)
-Får det lov och vara en kopp kaffe?
För nervsjuka 1917
(null)
-Jag behöver lite lugnande medicin i denna hektiska elektriska tid. Gigantos!

Bilder från förr får en att reflektera över nu. Det perfekta livet gör det omöjligt att leva livet. Allt fler bygger upp orealistiska förväntningar och när de uppmålade idealbilderna gång på gång krockar med en annan verklighet bryts många ned och hamnar i nedstämdhet, helt i onödan. För livet nu liksom för hundra åt sedan handlar om att annat än elektriskt strykjärn eller senaste iPhonen och inte heller om skjortan är struken eller om bröllopsbilderna blev fina. 
För hundra år sen kunde tydligen medelklassen vara nervsjuk nu när vi objektivt materiellt har det så mycket bättre lider fler än någonsin av psykisk ohälsa. 
Ta bort bilden av det perfekta livet och ha skoj istället.