jobbahårtochmåbra

Hallon 3: Paj

Kategori: Mat

Hallonpaj i ugnen
Hallonpaj! Bäst just nu och hur enkelt som helst. Servera med glass eller vaniljsås. Sen är det inte alla förunt att plocka 1 ½ liter på en kvart i trädgården, men i affärens frysdisk kan en plocka snabbt, effektivt och inte så billigt, men värt.

Väldigt gott är en smulpaj baserat på ca 1,2 och 3 av socker, smör och vetemjöl/havregryn. Jag brukar alltid blanda havregryn och vetemjöl. Rörsocker är gott både i pajdegen och att strö ovanpå bären i formen. Nu är det hallon sen kommer äpplen.
 
Hallonpaj, blåbärspaj, rabarberpaj, äppelpaj........paj är gott!

Pappas Heta!

Kategori: Mat

Prototypen på flaska med etikett. Ser bra ut och får bra recensioner. Erik som är familjens starksåsexpert gav högt betyg.

Pappas Heta

För övrigt för er som följer bloggen så identfierade Ylva omedelbart lössen på den angripna Penispepparn. Hon sa att det handlade om växtrikets Flatlus och att det var Jalapeno-plantan som varit närgången. Nu har övriga plantor varnats.

Tabasco vs Pappas Heta

Kategori: Mat

Vinst Tabasco! Men Pappas Heta är ett mycket bra alternativ. Tabasco är något hetare och fylligare än Pappas Heta. För att vara hemkörd och snabbtillverkad så helt ok. Smaken är något mildare och mer vinägertouch än originalet. Passar bra till det mesta, speciellt äggrätter typ omelett tror jag.

Dra åt Penispepparn!

Kategori: Mat

Lössen går lös!
 
Min kära penispeppar är utsatt för masssiv attack! Bladlössen anfaller moderplantan. De kryper omkring överallt och speciellt kring blommorna Jag har vårdat den ömt sedan den tog fart i höstas och klarat vintern. Nu är det motattack som gäller. Fram med storsprutan utomhus och spola iväg krypen. Sen kommer arméen av naturliga fiender att ta vid om den får stå utomhus ett tag. Hoppas jag.
 
Plantan har har gett mängder av välsmakande fyllig och ganska kraftfull pepparfrukt. Än är inte sista pepparn kommen!
 
Återkommer med rapporter om hur det går för plantan.

Hallon 2 och James dojor

Kategori: Mat

Hallonsylt
Sylt istället för saft, blev det, efter gubbfotbollen. Fast bäst idag var att ge James, som kommit själv från Kongo-Kinshasa och nu varit i Fritsla i två veckor, ett par fotbollsskor från Hulténs lager. Han brukar hänga vid planen och har varit med ungdomar och spelat tidigare. Nu kom han en stund efter att vi börjat och jag såg att han ville vara med. Dock halkade han omkring i det kvällsvåta gräset så det stod härliga till pga fel skor. Så efter fotbollen fick han hänga med till Casa Hultén för utprovning av fotbollsdojor. Nöjd gick han hem med ett finfint par av modell inte senaste och jag var nöjd att han var nöjd. 
Ett av plussen med fotboll är att det inte behöver vara så märkvärdigt. Precis så gjorde jag med sylten. Köpte syltsocker. Plockade nästan 1 kg hallon på 25 min före fotbollen. Medans tevattnet kokade upp efter fotbollen läste jag på sockerpaket hur man gör. Några minuter senare så var tre burkar Hallonsylt klara och märkta.
 
Visst ser det gott ut och så himla nöjd en är varje gång man använder egen sylt!

Hallon 1

Kategori: Mat

-Ylva Hallå-n!
Våra hallon har aldrig fått någon ro. Kring och i snåren har det byggts, skyfflats, flyttats, slängts och allt möjligt för att göra deras tillvaro besvärlig. De har dock någon inneboende kraft och hittat nya ställen och gamla ställen att spränga sig fram och upp. Precis som att de vill ha det lagom jävligt för att trivas bäst. Så nu har vi hallonsnår och HALLON. Skörd varje dag. Dessutom har de tagit sig i syrenhäcken mot gatan så förbipasserande kan sno åt sig lite njutning.
 
Ylva vill ha hallonsaft, kanske det blir en omgång efter gubbfotbollen. Hittlills har vi styckefryst drygt ett kilo att ha till frukost och för att kunna köra i blendern. Förra året gjorde vi sylt, saft och marmelad.
Hallon styckfrys på G
 
Rekommenderar verkligen min vitaminindrink. Kör bär i blendern med apelsin- eller äppeljuice och de bär du har i frysen. Bra bär är hallon, jorgubbar och blåbär. Sen kan man ha i banan om en vill ha lite sötma och kiwi är gott också. Servera i stora glas och toppa med ett par citronmelissblad. Gott och nyttigt! Lovar att publicera en bild och precis instruktion senare. Ingen kan göra allt samtigt.
 
Kanske blir det lite hallonsafttillverkning efter gubbfotbollen! Vet du att bollen är rund så är det varje sommarsöndag gubbfotboll kl 18:30 på Kungabergs träningsplan iofs i Fritsla om du mot förmodan skulle befinna dig långt från världens medelpunkt.
 
 
 
 
 

Egils Pesto-Panini

Kategori: Mat

Paninin
Denna underbara användning av pappas bröd har sonen Egil utvecklat efter att PRAO:at på Café Skrädderiet i Kinna. Passar bra som brunch, lättlunch och när man är sugen. Allt som behövs är en mackagörare eller våffeljärn + en tyngd typ stenmortel att ställa ovanpå som press.
 
Receptet är enkelt och kan utvecklas efter det man har och smak och tycke. Egil själv föredrar en variant som har följande ingredienser:
 
Egils Pesto-Panini
1 st Ciabatta eller liknande bröd
Klippta soltorkade tomater
Pesto
Mozzarellaost
Olivolja (Ringlad på & i mackan för extra crispighet)
Pizzakryddor
Grillad kyckling skivad / Parmaskinka
 
Severa med lite sallad till. Jag har precis avnjutit bildens variant. Själv tycker jag om att ha lite rödlöksringar och tomat i salladen till. Det är så gott. Tack Egil för denna goda lördagslunch!
 
 

Baka på lajv

Kategori: Mat

Älva
Jag lever i en familj som deltar i levande rollspel. Alla lajvar. Själv gillar jag friluftslivet och deltar gärna men har svårt med exemplarisk förberedelse. Senast snabbinkallades jag till metalajvet "Hallå Off" för att hålla i lönnkrog och bageri. Min utmaning var att ute i skogen från inget baka riktigt bröd. Det jag grunnade på var hur en skogsugn skulle kunna konstrueras och få att fungera.
                                                       
Jag grävde upp det som tidigare varit en scouteldstad, klädde med stenar och fixade så att plåtar gick att lägga som botten (ovanför elden/glöden), öppning och tak samt en plåt att skjuta in mitt i "ugnen". Det gick att baka. Jag vet inte om någon annan gjort bullar och bröd i fältugn. Sedan hade jag ett riktigt gammalt äkta degtråg som jag fixat till hemma, det hade antagligen inte använts på 100 år. Kolla mig på bild nedan som karaktären Jon bagare med tråget i famnen. En fredens man som balanserade motsättningar, förkunnade fred, försoning och förlikning. Bakade sitt bröd och lät alla betala efter förmåga. Desutom var tillträde till lönnkrogen förenat med vapenförbud för hög som låg, människa som alv, dvärg, knytt och annat! Att berätta om själva lajvet är en annan historia.
                      
   
Mitt mål nr 1 var att få till bröd i fält. Grejen var att en del inte fattade att det gjordes bröd på plats, andra satt och väntade på att bröden skull bli färdigräddade. Att både spela och baka var svårt. Vilken temperatur? Inget bep-bep-bep eller lampa när 225 grader uppnåtts och samtidigt hålla karaktären. Första omgången blev inte bra pga för låg baktemperatur. Sedan lärde jag mig skogsugnen. Den var lite knepig. Bilder!!
Skogsrået                    Miljöbild              Ugnen                Egil            Ugnen igen
 
Jon Bagare
 
 

Tekakor, "bullar" och bröd

Kategori: Bak

Ett par bullar
Alltså vad är gott? Mjuka tekakor med ost och marmelad kanske......Hur gör man sådana? När vänner kommer så är det godare och lite matigare än kaffebröd. Mitt resultat blev kanon, enligt testpanelens omdöme. "Det här smakar bättre än köpt fast inte hembakt" var ungefär vad ett av barnen sa.
 
Brökorgen som var fylld rensades till sista bröd av de alldeles för många som tagits fram. Samtidigt väntar ett gäng i frysen. Det blir en hel del bröd om någon skull följa detta "recept", men som min vän David sa: "-jag gjorde som du sa men det blev ändå inte lika bra" om ett annat bröd som han efterbakat av min muntliga antagligen knapphändiga beskrivning
 
Därför skriver jag ned detta så noggrant jag kan men kan ändå inte lämna någon garanti för "perfa"-resultat. Mina blev bra och jag gjorde såhär:
 
 
Poolish:
200 g vetesurdeg (lös) eller 10g jäst och 5 dl vatten om du använder vetesurdeg och 6 dl om du har jäst
 
Deg:
40g jäst
1.1 kg vetemjöl special
150 g smör
3 msk honung
½ dl socker
5 dl mjölk
20 g salt
 
Pensling:
1 ägg
vallmofrön
 
Steg för steg ett till sex.
1. Sätt en poolish.
åh vad är det? Tag lite vetesurdeg eller ca 10 gram jäst. Rör ut i en bunke med 5 dl 37 gradigt vatten och två msk honung samt lite vetemjöl till en lite tjockare smet än pankakor. Låt stå över natten eller några timmar i rumstemperatur med plast eller en fuktig handduk över. Jag föredrar handuken medan proffsen verkar köra med plast. När polishen är färdig så bubblar det rejält och så fort du rört lite så kommer nya små bubblor.
 
2. Degen
Lägg alltihopa i en degblandare. Jag har en Bosch Hushållsassistent. Lägg i restenn av jästpaketet (40 g), 5 dl mjölk och kör till jästen löst sig. Tillsätt 1 msk honung , ½ dl strösocker, 1100g gram vetemjöl special och 150 g smör i bitar. Kör maskinen i 10 min på låg hastighet. Tillsätt 20 g salt och kör 7 min på högre hastighet. Kollar du degen nu så skall den vara elastisk och jobbig att ha att göra med för den fastnar överallt, och maskinen har fått upp värmen på degen. Nu nästa steg
 
3. Vila och stöt. (30 min vila, stöt,  30- 45 min vila)                                          
 
Lägg degen i två stora inoljade plastbunkar. Låt degen växa under ca 30 min. Tag ut och "stöt" degen. Lägg  handflatorna på varandra i kors och stöt till degen så att luft trycks ut. Vik ihop och upprepa ett par ggr. Detta förfarande ökar aromen och förbätttrar jäsningen. Lägg tillbaka i plastbunken. Nu får de vila i 30-45 min
 
4. Smöra plåtar och ha bakplåtspapper redo
Att smöra bakplåtar tycker jag ger ett godare resultat till dennna typen av bröd. Det blir en liten skorpa under av fettet mot degen som ger god och lite knaprig underyta. Annars är det mer praktiskt med bakplåtspapper. Dessutom blir det 4 plåtar om någon skulle följa detta slaviskt och då blir det ju iaf en med papper.
 
5. Forma kakor, bullar och bröd                                                 
Väll ut degen på ett bakbord. Knåda. Dela till ca 60 g bitar. Forma runda med handen mot bakbordet. Lägg 6 st på de första två plåtarna. Lägg ut  20 st bullar på tredje plåten och på bakplåtspappret två mindre bröd. Pensla bullar och bröd med ägg, sprid riklig med vallmofrön på. Kavla ut till tekakor på de två första, nagga med gaffel eller använd kavel med "piggar". Jäs ca 45 min
 
6. Grädda
Börja med att grädda tekakorna i 230 grader varmluft ca 8 min. Sänk till 210 grader och grädda bullarna 10-12 min. Avsluta med bröden i ca 22-25 min i 210 grader.
 
7. ÄT                                                     

Sesambröd

Kategori: Mat

Vetebröd är så gott. Smälter i munnen, baklukten som fyllt hemmet och helgkänslan.

Dessa är gjorda med poolish baserad på vetesurdeg och på morgonen så satte jag degen med 5 dl vatten och ett paket pressjäst. Bråttom. Uppe för sent för att bli färdig till frukost om enbart kört på naturlig jäst. Lät degen vila i ca 90 min, delade i tre och vek ihop och jäste sen på plåt 60 min. Massor med sesamfrön på och vallmofrön på andra. 20 min i ugn 225 grader.

Sesambröd 

 

Het sås! Tabasco inspirererad.

Kategori: Mat

PAPPAS HETA
Recept! Vet inte. Att tillverka något som är sämre än orginalet känns fel, men kanske blir det bättre än väntat och i så fall mycket enkelt. Tag ett gäng chilisar ca 200 g. Jag hade tio hemodlade små penispeppar, en habanero, två stora Jalapeno, fyra vanliga stora chili,  en grön omogen Thaichili och ett par pyttesmå gula habanero, en pressad vitöksklyfta, två tsk salt och 300 ml vitvinvinäger. Hacka och puttra i ca 5 min. Kör i mixer. Låt mogna i kylskåp i en glasburk som är i princip full. Min borde varit en cm högre upp i burken. Antagligen kan man späda sedan om det blir för trög sås.
 
200 g Hackad Chili
300 ml Vitvinsvinäger
2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
 

Het sås

Kategori: Mat

När det misslyckades att få hem en gallon (4,5 liter) Tabasco från USA så startade idéen om att fixa egen tabascosås. Det fixar ingen.Processen är överjävligt omöjlig + tre års lagring på ekfat. Men en billig hemkörd variant kanske går att få fram. Kanske blir smaken bra? Nu står prototypen i kylen iaf. Hemodlade chilisar av olika sorter hackade och kokta i vinäger och salt och vitlök som sedan mixats. Mogningsprocess nu i två veckor i kylen. Så inga tre år och inga illusioner om ett perfekt resultat men en start.

Surdegstubbarnas historia

Kategori: Mat

Ha bara en bra surdeg så löser det mesta sig. Detta bröd har en vetesurdeg som grund. I med grovt rågmjöl och lite kornmjöl + lite honung för att få extra skjuts i surdegsbubblet. Inte för mycket korn då det inte har goda bakegenskaper. Detta satte fart under ca 18 timmar. Kolla bara att surdegen i bunken är en porös bubblig massa som vid omrörning sjunker ihop och släpper ut en frisk syrlig dunst doft. Sedan körde jag i maskinen ca 8 min med tillsättning av vetemjöl special för att få rätt konsistens på degen. Häv i degen i två bautaformar och jäsning över natten och gräddning i ugn 65 min i 190 grader på varmluften.

Två tunga bröd inte stockar snarare stubbar. Skär i tunna skivor efter att brödet fått vila. Smör och ost eller varför inte kaviar, lökringar, tomat, persilja och ett par drag med pepparkvarnen så är det en hel specialmåltid.

Surdegsstubbar

Kategori:

Två surdegsbröd. Rejäla. Grovt rågmjöl, korn, vete och havre. Salt och vatten. Sirap, honung och solrosfrön. Kolla surdegen, fin fart i den! Andra bilden är bröden som får jäsa över natten.

Gör det i skogen!

Kategori:

Rensa kantarellerna i skogen! För annat finns det bättre ställen. Gå, finna, sitta stillsamt och plocka, en efter en och komma hem med 2.8 kg. Använd för övrigt korg med lock, liten kniv med borste och känsla för var de växer. Med kantareller finns ett rätt sätt och andra sätt. Stek i smör och lägg på macka + salt+ peppar = Rätt sätt

Denna dag ett liv!

Kategori:

Kan inte bli mer fullkomligt. Vakna hemma. Alla barn hemma. Kaffe mmmmm med lilla italienska kommer inte ihåg vad den heter men älskar kafferesultatet. Gillar mellanrost det är ju mest mörkrost som é i ropet. Nu är det inte #gevalia ekologiskt denna morgon. Den är annars mycket välbalanserad och fyllig. En annan ekologisk/reko smaken för dagen. Söndag hemma = baka. Vetesurdeg honung varmt vatten lite honung å vetemjöl i en bunke och rör .......vetemjölet slut så jag fick ha i lite graham och rågsikt för att få rätt konsistens sådär lite lös...jäsa och skyffla övergår plåt och dela upp mha degskrapa. Gött bröd blev det iaf. Tennis med både ERIK och Einar. Robin å Albin å Johan o var dessutom med. Lunch å syrenklipp och hallonstadgning. Gubbfotboll 18.30 och efter det grillmiddag .......nu i utekvällen med levande ljus och allmänt mys! Toppa denna dag !!!!!!

Varför skall allt vara så märkvärdigt

Kategori:

Barn har fattat! De bara gör saker. Sedan gör de mer och igen och fel och mer och igen. Nästa gång på en annan nivå men gör först. Är det vuxet att enbart se problem som kan tänkas uppstå och avstå ifrån att göra pga eventuellt råka ut. Nä varför kan så få tex bara gå ut i naturen och se hur det går. Att helt enkelt leva lite. Perfekt utrustning och planering i all ära men att göra grejen av det lilla är oftast lika roligt och mer strapatsrikt och minnesvärt. Överraskningar kan vara goda och det kan vara enkelt.
 
Detta gäller så mycket. Jag tror på amatörism och lek. Allt behöver inte vara så himla märkvärdigt. (dokumenterat, analyserat, teoretiserat, tillrättalagt, utprovat, kommersiellt, mainstreamat, etc) Barn har fattat. Att jaga duvor på Lisebergsbesöket är kanske roligare än värsta åk-attraktionen. Du bestämmer hur du ska ha det. Vem hindrar och vems måsten?
 
Så provflyg iallafall