jobbahårtochmåbra

Chili Lilit 461 och kobragift?

Kategori: Mat

Skördetid
 
Lite hetare. Lite större mängd, 461 gram blandade, röda Habaneros, gula Habaneros, Penispeppar, Jalapenos och några vanliga röda chili. Nu ska de bli en premium Chili Lilit 461. Enkelt och lätt för den som har en skog av chilis i huset, en blender och lite vilja att få till en något utöver alldeles vanlig lagom vardag.
 
Starka Naga Dorset som jag skrivit om tidigare har också skördats, 170 gram, och första utkastet till något med en styrka jämförbar med kobragift mognar nu i en burk i kylen.
 
Resultat efter första riktigt stora skörden är alltså två burkar Chili Lilit 461 och en burk med kobragift, inget bra namn på skapelsen så jag grunnar ut ett aptligtare namn. Föslag? Kom med ett vinnande förslag så kanske vinsten blir en liten flaska.
 
För övrigt så är det underbart att varje dag kunna välja en chili att krydda maten med, dessutom är det ett par sorter som är enbart i styrka som "paprika" och de är goda på mackor. De heter sötpeppar och är väl sådana som de gör svaga kebab pepperoni av?
 
 
   
 
   
 
 
 
Gott att ha på mackan!

Helgfavorit!

Kategori: Bak

Pappas Ciabatta
Dessa bröd får sällan vila länge på gallret!
 
Vem fattar att hembakt bröd inte alltid hyllas av familjen? Vem har sett en son öppna frysen i jakt på rostbröd när ett fantastiskt surdegsbröd står och svalnar på ett ugnsgaller tronande mitt på diskbänken som kronan på en kung (ifos ibland täckt av en handuksmössa, men vem har inte viljat vara den som avtäcker ett konstverk? )
 
Gissa vem! Nu har jag bakat ett bröd som hyllas och blivit en helgfavorit. Det är den oäkta Ciabattan som jag beskrivt tidigare i bloggen i Sur-rätt 2. Idag bytte jag ut lite av vetemjölet till Speltvete eller Dinkelvete som det heter nu oftast.
 
Det är verkligen enkelt att göra och blir gudomligt gott. Dessutom håller det sig rätt bra för att vara vitt bröd. Med fördel kan det också användas till "Egils Panini".
 
Bästa köksredskapet idag: Degskrapan -Otroligt många användningsområden och ligger skönt i handen. Till exempel väldigt bra att dela deg med.
Två favoriter
 
    
 
Processen

    
 
 
 

Fritsla-gänget

Kategori: Alltihopa

 På hög nivå
 
Sensationellt smygs det ut i offentlighetens ljus här på jobbahårtochmåbra. Det som bara de "inkilade" vet. Att allting som sker i Fritsla med omnejd hänger samman med gänget.
 
Gäng? Sammanslutning? Nätverk? Inget begrepp kan ge en heltäckande bild av vad det handlar om. Snarare är det så komplext att bara en benämning inte är tillräcklig. Den här bilderna och texten gör därför inte anspråk på någon som helst sanning eller helhet. Se det som ett försök att ge ljus åt det dolda. Det handlar mycket om personer. Se bilder nedan och klicka för att få upp bilden du vill se på.
 
Björn Sivedahl drar i trådarna från sitt bergsresidens. Gänget bjuds här på traditionsrika måltider med vy över Fritsla, ifrån inglasad pool- och grillveranda.
 
Solen går ned och mörkret lägger sig. I lätta  ångor av finsprit immas fönster och ögon. Samtal och linjer blir klara efter att Anders Larsson ställt ifrån sig sin grumliga öl.
 
Stisse Asp har som vanligt försökt sänka nivån på sitt enkelspåriga sätt, kanske en arbetsskada. Denna gång hivade han fram kinesiska importvaror. Jag tog till mig nyheten, men frågan är om gänget skall sträcka ut sina tentakler ända till Kina. I nuläget lutar det åt att vi tar över Tyskland, med start i Hamburg-området. Är det en Humbug?
 
Gängets ekonomiska huvudverksamhet döljs av skogsboule och innebandy. Peter Lidbom har tagit över organisationens finanser. Nu räknar vi med att det ramlar in lite överskott från försäljning av "utprovade" varor och tillskott i och med kreativ skatteplanering. Tidigare satt Anders Larson på kassan. Hans småländska ursprung höll organisationen i ett gott och stabilt ekonomiskt tillstånd, men i detta expansiva skede som förestår tycks det som denna rockad passar.
 
         
                                  
                 Johan                              Anders ,Blogg-Johan             C-G, Stisse, Peter , Daniel 
                            
 
 
Gudfader-Björn             Svårt läge              Avgjort?
 
 
Hela gänget nedan vid denna sammankomst. Några saknas. Ingen har tagit Mats ur skolan eller Anders Hallin ifrån skogsboulen, men idag var de och ett par till inte med.
 
 
Stående: Anders, Peter, Johan, Claes-Göran, Björn, Stisse, Peter, Kaj
Sittande: Daniel, Morgan
 
 
 
 
 
 

Buss 100

Kategori: Alltihopa

6.24 och buss 100 lämnar ett mörkt och regnblött Borås för att transportera mig å andra mot GBG. Regnet smattrar mot busstaket och i bussen lägrar en sövande tystnad förstärkt av motorns jämna brus. Fredagen är här.

Dårset in da´ house

Kategori: Mat

Naga Dorset premiär!
 
Jetsetet dök inte upp på chilipremiären: - Första skörden av Naga Dorset!
Däremot förvandlades provsmakar-gänget till värsta Dårsetet. Otroligt bubbligt och glatt inför provsmak. Och i starten med de första försiktiga tuggandet på chilin så höjdes stämningen, men sedan ............började alla studsa runt. Frustande. Hyperventilerande. Samtidig konstant utblås av luft genom öppen dreggelmun. Alla med utseende som rabiessmittade hundar i en skräckfilm.
 
Mina fina pojkar.
 
Fem minuter efter provsmak. Hardcore-chili-killarna hänger med huvudet i kökshon. Det dryper av vätska ur alla kanaler. Erik säger medans det rinner: -Jag har inte druckit något vatten.
 
En kvart senare. Ingen känsel i mun. Bedövade munar. Ingen i gänget med bedrövat humör. Fast Einars mage reagerade med spänning, dvs buken blev som en fin bongotrumma.
 
 
 
Själv tyckte jag att det inte var så farligt, faktisk ganska god smak om än lite väl het. Det ska bli roligt att uppgradera att använda Naga Dorset i matlagning senare. Så välkommen hit.
 
Bilder nedan publiceras i avskräckande syfte

Egil och Einar                                                                  Kaos

Albin och Erik njuter av hettan
 
Snart kommer "Dårset the movie"

 

Chili väntan!

Kategori: Mat

Naga Dorset
 OBS Denna bild en vecka gammal. Återanvänd. Ikväll publiceras fler färska röda starka bilder
 
Förväntan och i väntan på vadå. Naga Dorset mognar överallt. Hur stark är en Naga Dorset? Chilisar innehåller capasin som gör att det smakar starkt. Styrkan uppmäts i Scoville. Naga Dorset som nu mognar långsamt i huset  ligger mycket högt på Scoville skalan. Faktiskt i absoluta toppen. Jalapeno ca 5000 i värde och Naga Dorset är på ca 1 000 000 värde. Kännare i Bangladesh som ursprunget kommer ifrån pratar om likhet med kobragift.
 
I helgen blir det provsmakning. Einar har lovat att göra ett test inför kamera. Det rekommenderas att använda handskar vid enbart enkel beröring.
 
Till en som lyckas äta en hel Naga Dorset kan man lämpligen säga: - Starkt jobbat.