jobbahårtochmåbra

Chili inne?

Kategori: Mat

 
 
Stora Gröna  snart röda
Gröna, röda, gula, lila, starka, fruktiga, fräna, milda, bruna, brandgula, stora, små, släta, böjda, runda, smala, tjocka, livselexir =CHILI? ...........Chili är inne 2013 och alla mina plantor är nu inne, en paprika står ute fortfarande men den räknas inte. 
 
Att bara veta. Chili i alla former får en att känna sig levande. Bada kallt eller ät en chili. Belöningen kommer kanske direkt. Välmåendet, känslan och välbefinnandet är där. Förr eller senare kommer de vetenskapiga bevise nom om allt gott som finns i färsk chilifrukt. Vitaminer, antiinflammatoriskt, påverkan på hjärnans lustcentrum, celluppbyggande, smärtstillande, ämnesomsättningshöjande, förkylningshämmande etc
 
Ett par bilder här, snart skörd från många av mina 65 plantor. Till helgen hoppas jag återkomma med tillverkningsbilder från produktionen av Pappas Heta, 2013   
      
 
 
 
 
 
 

Hetta med behag!

Kategori: Mat

Chili Morrigan, Chili Lilit och Chili Xi Hi
 
Pappas Heta sortiment modell 2013 tar form. Mognadsprocessen är klar och från burkarna har jag nu fixat ner de heta vätskorna i små glasflaskor. Kedjan från frö, planta, blommning, frukt, skörd, beredning, mognad till tappning är klar. Det som återstår är etikettering. Hur blev det? Hur smakar de?
 
Överraskande och smakmässigt fantastiskt. I Pappas Heta ingår nu tre starka sorter:
 
Chili Lilit
Chili Lilit, röd, stark, fruktig och fyllig. Passar verkligen till allt som behöver lite sting. Devisen som gäller med Chili Lilit är "bäst ovanpå", dvs ingen undanskymd roll utan kräver att få vara likvärdig med maträttens övriga delar. Årets första är något mer fyllig än föregående års, hettan är betydlig, men inte på något sätt besvärande vid normal användning, dvs ett stänk på det som önskas.
 
Chili Morrigan
Chili Morrigan, döpt efter den främsta keltiska krigsgudinnan. Hon höll till på slagfälten och fyllde krigarna med raseri, hon kunde se in i framtiden och hade förmågan att byta skepnad. I irländska legender förekommer hon som sig själv eller som en av sina tre olika aspekter, Badb, Macha och Nemain. Att jag föll för henne i valet av namn till den heta såsen var att hon hade mycket mörker och styrka. Hon kombinerar död med intensiv sexuell kraft.
Dorset Naga Chocolate, grundingridiensen rankas som en av världens starkaste chilisar och är i färgen åt mörk choklad. Hur smakar den då? Överraskande svag ställt mot förväntningarna, däremot mycket fruktig och fyllig, antagligen är det någon av Morrigans mildare aspekter som letat ned sig i flaskorna. Smakmässigt kan Chili Morrigan funka mycket bra i en salladsdressing, till grillad mat eller som ett stänk i marinader. Anar också att den som vill ha lite krydda på sin omelett eller nån annan äggrätt kommer bli nöjd.
 
Chili Xi He
Chili Xi He, döpt efter gudinnan som födde tio solar. Xi He har en vårdande roll som moder och återskapare vilket även kan ses i hennes omsorg för att människor ska ha livgivande ljus under dagen. Hennes kraft förminskades av maktens män i det rådande konfucianska patriarkala Kina. Länge var hon nästan glömd och där hon förekom var hon förvanskad. Modern genusteori, och nu också jag, har hjälpt till att återupptäcka identiteten hos gudinnan som annars bara hade varit en skuggfigur i texterna.
Chili Xi Hi baseras på Lemon Habanero. Resultatet är en gul och mycket stark sås. Pepprig med citruston, framför allt rejäl hetta i efterdyningen. Chili Xi He är tänkt främst till fisk och asiatiska vegetariska rätter, som tex linsgrytor och olika grönsakswook med ris.
 
Hoppas du får chans att smaka!