jobbahårtochmåbra

Lilit, Xi He och Morrigan

Kategori: Mat

Visst är de fina? Årets uppställning är kanon.
 
Chili Lilit är nu något kraftfullare beroende på en lite större andel hetare sorter som Naga Dorset och Röd Habanero. Den Röda Habaneron är min nuvarande favorit. Smaken är komplex, fruktig och utpräglat het. Lilit är precis så och har nu mognat tillräckligt för att få balans. Etikett-texten är uppdaterad och därmed lite lättare att läsa.
 
Chili Xi He består av Lemon Habanero, Gul Habanero och Hot Lemon. Gul Habanero är het, vet inte var den ligger på scovilleskalan, men den är långt ifrån de starkaste. Mina hemmaodlade Gula Habanero, inbillar jag mig, blev extra starka vilket bidragit till att Xi He också är het utan att vara obehagligt stark. Det är mycket citrus i och med att Lemon Habanero som är främsta ingrediensen har mycket citronsmak. Dessutom adderar jag både Lime och citron i mixen. Xi He är de tio solarnas moder. Klart att chili Xi He skall ha starkt solgul färg och vara redo att lysa upp vilken trist måltid som helst. Prövade att ha relativt mycket Xi He i en tomatsås som jag hade till grekiskinspirerade lammfärsbiffar. Tomatssåsen var väldigt enkel att göra. Några  krossade tomater, finhackad brynt gul lök, saften av en citron, Xi He och en grönsaksbuljongtärning som puttrade några minuter.
Xi He passar väldigt bra till wook och vegetariska rätter. Den går att ha en droppe direkt på räkmackan. Grillad fisk eller stekt fisk, direkt på eller i marinad eller ett stänk i kallsåsen som ofta är gott till. Då menar jag en med cremé fraiche, gräddfil, grekisk yougurt, majonäs eller liknande. Xi He piffar till på ett angenämt sätt.
Användningsområdet är obegränsat? Har du en flaska Xi He? Kom med tips om dina bra användningssätt.
 
Chili Morrigan är tyvärr nu extremt bra och speciell. Då allt är av hobbykaraktär så blev inte skörden av Choclate Naga Dorset speciellt stor. Jag missade vid omplanteringen av de små choclateplantorna. Det blev en liten skörd i september. Nu har jag flaskor till eget bruk och att till att glädja de närmaste. En och annan storkund kanske kan få en flaska. Chili Morrigan är mycket speciell då den baserars på Choclate Naga Dorset, färsk ingerfära och russin. Kombinationen ger en unik exotisk smaksensation. Tar man en droppe så går det några sekunder så vill man smaka igen och igen. En någorlunda närhet finns till HP-sås och Worchester sås, men det är en haltande beskrivning. Hoppas du får möjlighet att smaka vid tillfälle.