jobbahårtochmåbra

Hockey 2014

Kategori:


Fritsla allstars

Turnering på rinken i Fritsla. Alla som vill vara med kan vara med. Ung, gammal, asbra, knappt skridskkunnig, dvs ALLA! 
Jag och alla söner var med. Egil och jag ingick i Ryssland. Tyvärr åkte vi ut i kvarten. Eriks Sverige mötte Einars Tjeckien i match om tredje pris. Einar drog längsta strået. Ylva kom som god mor med varm choklad och macka. En riktig höjdardag.








Det goda söndagsbrödet!

Kategori: Bak

Fint i trädgården

Att få ett riktigt gott frukostbröd, ett som är saftigt, vackert, smakrikt och nyttigt. Bara med smör och ett par skivor ost. Njutning! Eller hädiskt rosta det. På med ost och marmelad  Lägga till en kopp te med uppslagen morgontidningen, så börjar fåglar kvittra fast det är rena vintern ute.
 
Är det söndag så vill ingen heller jobba ihjäl sig. Detta bröd görs på lördagen och gräddas på söndagen. När jag vaknar så tar jag fram korgen(arna) från kylen eller källaren och skjutsar in det i ugnen. Femtio min senare är brödet klart. De övriga ligger fortfarande och sover och själv har jag inte diskat en enda bunke utan bara avnjutit en kopp kaffe framför kaminen. Värt att ta efter. Så ett av de på bloggen sällsynta recepten kommer här.
 
Söndagsbröd (2 st stora), halvera för ett bröd
1. Lördag på dagen. Tag ca 100 g av din vetesurdeg. Lägg i bunke tillsammans med 2,5 dl lite mer än fingervarmt vatten och 350 gram vetemjöl special. Blanda ihop med en rejäl träspade til en degliknande klump. Knyt en plastpåse över och ställ varmt några timmar. Jag ställer den i tvättstugan ovanpå rören i taket där det alltid är varmt och rören ger värme underifrån. Det är viktigt för att degen (grunden) skall utvecklas gynsamt. Låt stå ca 5-6 timmar.
 
2. 8 dl lite mer än fingervarmt vatten, 35 g salt, en klick honung ca 20-30 g, 400 g fullkornsdinkel, 250 g siktat dinkel, 600 g vetemjöl special + grunden (spara en 70-130 g av grunden i kylskåp i en burk). Blanda allt i stor bunke till en degklump, använd händerna om du vill, dock behöver du inte knåda.
(Vill du ha ett lättare söndagsbröd så bytt bara ut de 400 g fullkornsdinkel mot vetemjölspecial)
 
3. För bra resultat får du nu börja med att ställa degen i en varm god miljö ca 30 min, plocka fram och den och välla ut den på mjölat bakbord och enbart vika den i ett treslag och sedan tillbaka i bunken, låt gå en kvart upprepa, en kvart till så upprepa och dela degen i två delar med degskrapa, lägg i väl mjölade brödkogar. Har du inte korgar så någon sorts form där degen inte fastnar så lätt. Det går att ha i vanliga formar och då blir det ju formbröd och det är lika gott men inte lika estetiskt. Dessutom är det svårt att få till den goda ångskorpan. Vila i kyl över natten övertäckta med en handuk. Jag brukar ha dem i två plastpåsar.
 
4. På morgonen. Värm ugn till 250-260 grader. Min är klar tack var att jag kan ställa in den så fiffigt. Ta fram brödkorgarna/korgen och vänd ut degen på bakstenen/eller plåten. Jag ser till att de första 5-7 minuterna blir mycket ånga och varmt. Efter de minuterna så sänker jag till 205-215 grader och gräddar i ca 45 minuter till.
 
5. Klara och ut på galler. Här har jag fröat, det passar bra till både fullkornsbröd och bröd bakat på siktat mjöl. Det använder du efter smak och humör.
 
Surdegsburk och lilla degbunken!
 
Färdigt bröd med bara ca 100 g fullkorn!


Resultatet med fullkornsmjöl och fröer

Med fullkorn och fröer.

Resultat fast med degen formad till baguetter också plus en fantastiskt god och enkel het röd indisk lammcurry!