jobbahårtochmåbra

The Fritsla bread!

Kategori: Bak

 
 The Fritsla bread
Gör något gott:  -Börja baka!
Att kunna baka gott bröd och att kunna förklara hur det gick till är inte samma sak. En ung Ingemar Stenmark ska ha sagt på frågan  hur han blivit så bra på slalom: -De é bar å åk
Jag är inte i närheten av av Stenmarks nivå nånstans, men mitt råd till alla som vill baka sitt eget bröd och lära sig att bli "bra" är Stenmarksliknande: -Baka allt möjligt och ät mycket!

Vill du lära dig baka? Baka då sånt som du tycker ska bli gott att äta. Det är grunden. Gör du det så kommer du vilja pröva nytt och göra nya försök och du kommer kunna misslyckas (även om det svider). Jag har utvecklat min förmåga och mina sinnen genom att smaka, lukta  iakta, känna och njuta. Det har också varit viktigt att ingen lagt krav på mig och talat om vad som är rätt och fel och hur en egentligen skulle ha gjort. Här är jag övertygad om att precis som i skolan kan en utomstående skapa både lust och tillfredställelse, men också effektivt döda. Att lägga krav och måsten kring bakandet är inte bra. Finns det någon läromästare är det viktigt att denne inte talar om allt och hur allt skall vara för att vara rätt. Bättre är om läromstaren finns med omkring och tillåter den som vill att vara med och baka. Att arbeta tillsammans i ett kök är grundläggande mänskligt, lite som att sitta och titta in i en öppen eld på kvällen. Jag har i alla fall lärt mig genom att bara baka på. Succesivt har jag läst i böcker, lyssnat på andra och sett små videos på youtube etc. Fortfarande tycker jag att min kunskap är obetydlig och att jag inget vet. Det jag däremot vet är att bakningen skänker mig tillfredställelse på flera plan. Familjen får gott och nyttigt bröd och jag får ett konkret direkt resultat på vad jag gjort OCH jag kan mumsa i mig mitt eget bröd.
 
Amatör eller proffs?
Jag tycker mycket om att bjuda på mitt nybakta bröd (speciellt vid de få tillfällen jag är helt nöjd med resultatet). Allt är perfekt tills någon börjar prata om receptet och jag hamnar i ett konstigt känsloläge att jag egentligen inte kan något om bakning.
-Åh vilket gott bröd Johan, kan jag få receptet.  
Jag svarar: -Öh....öh.... öh och inser att jag inte kan förklara hur jag gjort brödet.
 
Jag är en glad amatör. Det är skillnad på att vara proffs och att vara amatör. Proffsen väger allt och har koll på temperaturer. De vet vad de gör. De utgår oftast från ren bakkemi. Jag har självklart kollat in proffsen men har inte varit så sugen på att dokumentera processen så noggrant. Deras resultat är 9 av 10 gånger bättre än mina resultat. De har stabilitet och jämnhet på en hög nivå. Platta bröd finns inte. Jag drabbas ofta av misslyckande. Så för att komma upp en nivå är nu min målsättning att närma mig proffsen genom att dokumentera lite bättre. Jag vill kunna svara på frågan om receptet och hur jag gjort med något annat än:  -Öh.....öh...öh
 
Amatörer har ibland något som proffsen saknar vilket kommer fram  inom idrottens värld ibland och då framförallt i lagsporter. Ta som exempel USA som tog OS-guld 1980 med ett amatörgäng eller Lichesters vinst Premier Leuge 2015 trots att deras spelartrupp var billighetsproffs iförhållande till de andra topplagens. Så ibland bakar jag det tionde brödet. Välkommen att smaka då och annars också:)
 
Här nu iaf ett recept som kan följas med gott resultat.
 
The Fritsla Bread
Tanken var att skapa ett bröd som passade in på min hemort Fritsla. Ett extra allt bröd utan att verka märkvärdigt och samtidigt vara gott, saftigt och nyttigt. Bäst med bara smör och ost. 
 
Steg 1 Starten
Ett rivet äpple
50 g rågsurdeg
50 g vetesurdeg
60 g kornmjöl
60 g rågmjöl
60 g vetemjöl special
60 g grahamsmjöl
200 g vatten
2 dl havregrynsgröt
Rörihop och låt stå varmt och fint övertäckt i plasttråg. Det skall bubbla fint och ha svällt efter några timmar (ca 5-7 h). 
 
Steg 2 Degen
60 g fikon
60 g dadlar
60 g russin
2 tsk pomerans
500 g vatten
Koka upp ovan och mixa till en fruktvälling, låt svalna.
 
Fortsättning steg 2
10 g jäst 
830 g vetemjöl special gärna stenmalet ekologiskt.
30 g salt
Kör i maskin 5 min på låg hastighet och tillsätt saltetoch kör 5 min till på hög hastighet. Väll över degen i ett inoljat  täckt plasttråg. Vila i 45 minuter + 45 min till där varje kvart görs ett treslag i bunken. Sedan forma till två bröd utan att knåda. Låt gärna jaäsa i runda degkorgar.
 
Steg 3 Gräddning
Väll ut brödet i en järngryta som värmts i ugnen 225 grader. Skåra ett kryss så att brödet spricker fint. Grädda i grytanmed locket på i 35 min därefter av med locket och grädda 10 min till utan lock. Låt bödet svalna på galler. Ät och njut:)