jobbahårtochmåbra

Skottland, whisky och Tintin

Kategori:


(null)
En 18-årig Loch Lomond i rätt miljö
(null)
Whiskyn Loch Lomond i Tintinalbum


Tintins seriealbum är fantastiska. Jag läste som liten albumen om och om igen. Figurerna blev ens kompisar och förbundna. Helt andra sidor får karaktärerna vid omläsning som vuxen. 
I "Den svarta ön" hamnar Tintin i Skottland. Hans hund  Milou får smak för Whiskyn Loch Lomond. Kuriosa är att första riktiga Whiskyn med märket Loch Lomond faktiskt utkom efter albumet "Den svarta ön".  
Jag och Ylva hamnade i Skottland på en romantisk novembertripp. Här ovan dricker Ylva finwhisky när vi har paus under dagsvandringen längs East Lothians kust.

Skottland är vackert. 

Jag drack knappt en droppe whisky före min trettioårsdag. Whisky var inget för mig. Sen har jag ändrat mig helt. Nu är det verkligen något för mig.

Många saker är samma i ens liv, men upplevelsen är ändrad eller förändrad. Min upplevelse av whisky har genomgått en total omändring. 

Tintinalbumens bilder och text är nästan exakt samma idag som när de skapades. Ändå möter de mig på ett annat sätt. Kanske inte med samma  intensitet, men lika nöjaktigt. Spänning då och humor nu.

En del av albumens genialitet är att de kan läsas på flera plan. Riktiga människor är sällan endimensionella. Serieskaparen Hergé tecknade enkelt och karaktärerna framstår vid första anblicken som stereotypa och endimensionella. Storheten är att de trots enkelheten är så fulla av liv och är själfulla och komplexa.

Kapten Haddock dricker gärna Loch Lomond. Egentligen ingen höjdarwhisky. Men att själsligt närma sig Kapten Haddock och Tintins äventyr är värt var enda droppe. 
När whiskydroppen dessutom kommer till en i ett Skottland med utsikt över havet. Då är det riktigt gött!

(null)
The whisky experience tour


(null)
A lot of whisky