jobbahårtochmåbra

Budapest -Fikastopp!

Kategori:

  (null)
Parlamentet -STOP!
Den som möter Budapest möter något stort. Historien finns här. Budapest bara är och det med självklarheten som en livserfaren kvinna.
Budapest har för mig gått ifrån obekant till hemtam. Sedan första besöket 2010 har mycket hänt. Staden omvandlas i snabb takt. Östatsprägeln försvinner och fram växer i alla avseenden en modern storstad. Det genuina ger vika för det kommersiella och västinfluerade. På ont och gott.
 
Den politiska maktscenen manifesteras tydligt i staden. Historiska monument restaureras. Revolutionen 1956 lyfts fram och Kommunismen och Lenin tas bort. För eftervärlden finns en del av den tidens monument utställda utanför stan i "Statyparken". Rätt absurd upplevelse att mitt ute i ingenting så finns alla gubbar som innehade makten. Stora statyer förflyttade avsides till eftervärldens beskådande. I Centrala Budapest har gator och torg "nya" namn, som exempelvis torget som 2010 hette Moskva ter heter nu Kalman ter. 

Caféer och bakverk
Bakverk på Café Auguszt som startade verksamheten 1870!

Budapest har mängder med caféer av olika typer. Överalllt i  kommersiella delarna av Pest finns caféer som inbjuder en till att slå sig ned. Ute eller inne spelar ingen roll. Trevligt är att sitta på ett av fiken längs Donau och se på människor med magnifik utsikt över floden, broarna och Buda-sidan. 

Bakverken är inte som hemma. Överallt serveras stilfulla bakverk som oftast kostar hälften av vad de borde. Här finns tradition och kunnande och det slarvas inte med varken råvaror eller hantverk.
 
Ett måste är Café New York. Det handlar om den ultimata känslan av att "nu-är-jag-med-i-en-film-för-det-här-finns-inte-på-riktigt". Hade det inte varit för alla normala besökare så hade det varit så. Miljön är otrolig och personalen likaså. Detta "fiket" är dock mer en turistatraktion och symbol för det Budapest som en gång fanns under första halvan av 1900-talet än ett café att fika på. 
 
Att hitta sitt eget favvofik går bara att göra själv. Rådet är helt enkelt att fika sig fram i Budapest och bara sätta sig ned vid något som ser mysigt ut och testa. Utvecklingen på fikafronten är stor och det öppnas mängder av nya fik där de traditionella caféerna kompletteras med alla möjliga stilar och specialinriktade smaker. 
 
Själv är jag förtjust i caféer som har kvar stil och klass från förr. Det känns så lyxigt att sitta lugnt och fika länge.  Frågan är om de gamla caféerna kommer slås ut av moderna kedjor? Fortfarande finns många mysiga gammaldags caféer kvar. 
Auguszt Cukraszda är perfekt. Ett café med lång tradition. Det har hållits i samma familj i fem generationer sedan 1870!  Nu finns Auguzt på tre ställen. Länge var det centralt belägna Auguszt-fiket på Pestsidan nummer ett på listan. Auguszt på Budasidan nära Kalman Ter knep i år förstaplatsen. Oavsett är det en lisa för själen att sitta där med en bok eller fippla med telefonen och samtidigt njuta av kaffe och ett perfekt bakverk.
 
  (null)
Inbakat päron med vaniljsås på Auguzst!


(null)
❤️❤️❤️❤️❤️❤️alla❤️❤️❤️❤️❤️❤️



(null)
Vad ska jag välja idag?


(null)
Mycket kärlek, ett specialtillverkat chokladkort💟


(null)
När jag frågar Ylva om vi ska fika!

(null)
Promenera mycket, se storslagna Donau och här Kedjebron, sedan fika mycket!


(null)
JA! Vi stannar och tar en fika. Jobba lagom hårt, må bra och stilla flyter Donau!
















Lördag i Budapest!

Kategori:




Genuint, äkta och glädjefyllt. En lördag i Budapest är alltihopa. 
(null)

Pensionat Budavar
Pensionatet vi bor på är ett litet Bed and Breakfast nedanför Buda Castle. Ägaren ger personlig service och bemöter en vänligt. Vårt rum är stort med balkong och utsikt upp mot Fiskarbastiljonen, ett av Budapest måste besöka ställen. Frukosten är enkel men ändå riklig och serveras med möjlighet att sitta ute på balkong. Även om det nu är februari slurpade jag på kaffet på balkongen i morgonsolen kikandes på Donau och den imponerande parlamentsbyggnaden dessutom fågelsång. Februari förvandlades till april och det enkla Bed and Breafast pensionatet erbjöd något som står ovanför lyx i pengar.

Antikmarknad, loppis och ungersk bakluckemarknad. 
(null)
Sifoner i massor och allt annat!
Efter frukost åkte vi metro, spårvagn och buss uti tjotahaiti till denna typical ungersk marknad. Allt finns och är omväxlande billigt och dyrt. 
(Kolla bilder i slutet)

Festival för Mangalica grisen och Palinka! 
(null)
Glada på festival!
Ett sådant folkliv. Här ett himmelrike för den som fascineras av mathantverk. I princip allt är äkta. Gjort från grunden med kärlek, omsorg och oftast med mångårig tradition. Underbart att strosa runt och inta en lokal palinka eller lite varm dryck, sen välja något gott att äta, lyssna till trubadurerna eller det kringvandrande jazzgänget!
Maten vi tog var varsin enkel special. De värmde på grilljärn en gigantisk brödskiva med mycket grönsaker och lite ost på. I ett annat bärbart typ plättjärn la de mangalica fläsk och korvskivor sen droppade de ner fettet på brödet och några skivor av korven ovanpå. Så jäkla gott. Ylva köpte en lokal APA  som lika gärna kunde varit  hämtad från ett av Södermalms hipsterhörn. En suverän måltid i all enkelhet.
(null)
Folk som kalasar och umgås
Lite gladjazz skadar ingen, bara glädjer alla.

(null)
Specialmackan, underbart god

(null)
Mathantverk med tradition

(null)
Typisk bod på festivalen


(null)
Ungerskt:)

(null)
Bästa Palinkan!


(null)
Ja det är GRISAR!

(null)
De svarta Mangalica grisarna sover på festivalen


(null)
Här droppar han med stekjärnet det speciella fettet ovanpå brödskivan med grönsaker och ost -görgott!


(null)
Bästa Palinkan på festivalen, enligt vetenskaplig empirisk forskning på mikronivå


(null)
Pröva den ungerska specialitet. Vi intog som efterrätt en med kanel. Man får rullen som är rykande varm och det påminner om att mumsa precis nygräddad kanelbulle. Dra loss en remsa i taget och njut medans en strosar runt i festivalens folkvimmel

(null)
Sifoner, drinktillbehör


(null)

(null)
Ylva på antikmarknaden


(null)
Smile:)


(null)
Sitt ner och sluta upp att Jobba så Hårt, fokusera på att Må Bra:)

















Surdegarna är dina vänner!

Kategori:

(null)
Mina tre musketörer: råg, vete och samsikt

Ett problem som många entusiastiska nybörjare har är surdegens välmående. Att komma igång funkar. Så dippar intresset ett tag och när andan faller på är surdegskulturen DÖD. Men det är den inte. Det bara ser ut så. 

Återupplivning är grejen. Så det som ser svart och äckligt ut och luktar frän ättiksyra är en halvdöd surdegskultur. Rensa bort, släng nästan allt i komposten. Sen mata det som är kvar med mjöl, vatten och lite honung i omgångar. Snart är liv i kulturen och bakningen kan ta vid.

Enkla trick att få fart på sin starter är att addera lite honung eller lite rivet äpple. 
Enklaste sättet att hålla startern redo är förvara i burk i kylen. Sätt in i kylen när surdegsstartern mår gott. Sen sjunker startern ihop och går i kylskåpsvila. Vid bak är det bara att plocka fram och under baket få den att må kanon. 
(null)
Vila
(null)
Poolish
(null)
Crazy dough
(null)
Surdegar
(null)
Bröd och vin