jobbahårtochmåbra

Surdegarna är dina vänner!

Kategori:

(null)
Mina tre musketörer: råg, vete och samsikt

Ett problem som många entusiastiska nybörjare har är surdegens välmående. Att komma igång funkar. Så dippar intresset ett tag och när andan faller på är surdegskulturen DÖD. Men det är den inte. Det bara ser ut så. 

Återupplivning är grejen. Så det som ser svart och äckligt ut och luktar frän ättiksyra är en halvdöd surdegskultur. Rensa bort, släng nästan allt i komposten. Sen mata det som är kvar med mjöl, vatten och lite honung i omgångar. Snart är liv i kulturen och bakningen kan ta vid.

Enkla trick att få fart på sin starter är att addera lite honung eller lite rivet äpple. 
Enklaste sättet att hålla startern redo är förvara i burk i kylen. Sätt in i kylen när surdegsstartern mår gott. Sen sjunker startern ihop och går i kylskåpsvila. Vid bak är det bara att plocka fram och under baket få den att må kanon. 
(null)
Vila
(null)
Poolish
(null)
Crazy dough
(null)
Surdegar
(null)
Bröd och vin

Kommentarer


Kommentera inlägget här: