jobbahårtochmåbra

Bo på vingård i Slovenien

Kategori:


Frukost på Pri Bregarju.
Det goda livet, vad handlar det om?  Jag funderar och smuttar försiktigt på kaffet i morgonsolen. Kan inte låta bli att ta ytterligare en smörgås och lägger på ett lager aprikosmarmelad......mmmm.... vilken njutning. Här på vingården ska vi bo några dagar. Högt upp ligger gården. Vinodlingarna dominerar det rogivande naturlandskapet. 

Efter frukost tar vi fram våra medhavda cyklar. Redo för äventyr. Målet är vinprovning på Klet Brda, ett kooperativ för Brdas vinodlare. Nu gäller det att hitta dit på cyklarna. Google Maps ger oss färdvägen och vi cyklar iväg längs en bilväg som blir en grusväg som blir en skogsväg och sen en stig och den slutar i ett ingenting. 
Där står vi och Google Maps säger fortsätt. Vi släpar våra cyklar upp för en brant bäckravin och svetten lackar. Hoppet om att nå vårt mål kändes då betydligt mer avlägset än de futtiga kilometer kartan visade.  
(null)
Cykelväg
Genomsvettiga och fina kommer vi fram till Klet Brda. Dags för vår första bekantskap med de Slovenska vinerna. För 12 euro provsmakar vi två mousserande viner, sex vita viner och tre röda viner. Jobbigt och gott. Måste ju smaka ordentligt, vilket det finns vissa efterkommande risker med. Ylva spottar proffesionellt ut och jag dricker friskt på......,det går liksom inte att spotta ut gott vin och de godaste måste smakas på lite extra. Båda är vi helnöjda med provningen.
I den tillhörande butiken finns  mängder av lokala viner och här står vi med våra cyklar och vill köpa många flaskor. Vi köper ändå 18 flaskor för då erbjuds käckt gratis hemskick till Sverige. Så vi lämnar Klet Brda lätta till sinnet, med lätt packning och inte det minsta packade.
 
Återstår en enkel lunch och hemcykling, trodde vi. För strax före orten Smartno stannar vi osmart vid en skylt om "vino". Det visar sig vara en liten lokal vinproducent. Vi provsmakar och det är så gott, vilket jag påpekar kan bero på kombinationen cykling, kullar och 30-gradig värme samtidigt som gårdshunden ivrigt slickar i sig svetten som rinner längs mina ben. 

Vi bestämmer oss för några flaskor att ta med hem och på plats fixas tappning och etikettering på en av sorterna. Jag packar cykelväskorna med sex flaskor lokalproducerat vin och 15 euro fattigare. Inte alls dumt och faktiskt ganska smart för att vara i Smartno.

Alltså vilken dag! Och detta var bara en av de fem vi var där med god mat, gott vin och så mycket att göra och se. Och så vackert!

Slovenska Brda berikar och ger verkligen stort utrymme för själen långt bort ifrån turisthålornas förutsägbarhet. Slowfood, närproducerat, natur och gott vin och allt annat därtill.
Så för tillfället har jag nog funderat färdigt på vad det goda livet handlar om. Har du det också?
 
Bilder från dagen                  
Ylva på cykeln. Det syns att det är uppför. Värmen och hur branta backarna faktiskt är, syns inte. 
En dag med cykel, god mat och vinprovning ger både cykelfärden och livet fin balans (lite bäst balans åt den som spottar UR glaset)

Vinprovning på Klet Brda
Klet Brda, vinprovning. Börjar med två bubbel. Båda fantastiskt goda.
Klet Brda. Gott med tilltugg efter cyklingen och fint till vinet.
Klet Brda. De vita vinerna. Sjävprovning funkar så att en serverar sig själv ifrån kylen och läser tillhörande vin-information.
Klet Brda. Ylva analyserar de röda vinerna och någonstans här börjar insikten om att i slovenska Brda är det de vita vinerna som verkligen är underbart goda och de röda är ok.
Klet Brda. De tre röda vinerna.

Den lilla vingården Suho
Frun på vingården Suho. Upptappning på flaska åt oss efter att vi provsmakat och bestämt oss för vilka sorters vin vi ville köpa.
Etikett på!
 Etiketten på. Så fint.
Här är vårt lilla vinprovningsbord. Det var verkligen en upplevelse att bara titta in och direkt få prova gårdens olika viner.

Utsikt från vårt boende i Brda Pri Bregarju 
(null)
   
Visste du att
I distriktet Brda bor bara ca 5000 personer. Det är väldigt korta distanser mellan alla sevärdheter och orter. Det är enkelt att vara turist och förslag på vandringar, cykelturer, vinprovningar, sevärdheter och annat finns lätttillgängligt. 
Maten är mycket god och närheten till Italien märks. Ja, en man berättade att på samma plats i nuvarande Slovenien föddes hans far i Italien och själv var han född i Jugoslavien och sonen i Slovenien. 
Nu när naturviner är i ropet så är plötsligt många Slovenska viner upcoming, för de har alltid hållit på med vintillverkning enligt gamla traditioner, dock "förstördes" mycket under 1900-talets industriella effektivisering. Orangea viner som nu är hypade produceras också här. 
    























































Kommentarer


Kommentera inlägget här: