jobbahårtochmåbra

Sur-rätt två

Kategori: Bak

Oäkta Ciabatta äkta gott
     
Poolish och fantastiska oäkta Ciabattabröd! Poolish är ett förnämligt sätt att använda vetesurdeg (eller kör varianten med lite vanlig köpejäst). Poolish är en lös bubblig fördeg som gör brödet proffsigt med stora bubblor i och den lite halvsega konsistensen i kombination med saftighet + karaktär i smaken. Är det möjligt att baka sådant bröd? Aldrig kan väl jag? Nä! Polackernas poolish har spridits och är inte längre någon hemlighet. Kan resten av världen göra det så......
Poolish
   
Del I Poolish
1. Tag två dl surdeg eller 10 g jäst
2. 5 dl vatten 38 grader och 500 g vetemjöl special. Rör samman till en smet.
3. Lägg plastfolie över
4. Vänta i några timmar på varmt ställe.
5. Kolla om  det bubblar friskt för då är den klar.
 
Del II Oäkta Ciabatta
15 g köpejäst
5 dl vatten kallt från karanen
1000 g vetemjöl special
30 g salt
(mkt olivolja)
 
Lös jästen i vattnet. Häll i poolishen, använd slickepott för att hjälpa ned all poolish. Kör maskinen med mjölet på lägsta hastighet i 12 min. Häll i saltet och höj hastigheten till max och kör 5 min till. Få ned den mycket kletiga degen i två stora plastbbyttor som är indränkta i olivolja, även locket. Vila i ca 90 min. Degen skall ha växt/svällt rejält. Väll ut mitt på en plåt som dryper av olivolja. Dela med hjälp av degskrapa degen först i två bitar. Dela sedan upp i fyra bitar på varje plåthalv, alltså totalt 8 st per plåt. Du kan puffa degen så att du får en form som du gillar. Var varsam bara, för i degen finns gasblåsorna som gör att det blir rätt hålkaraktär på brödet.
Värm ugnen till 250 grader. In med båda om du har varmluft. Fem minuter i 250 grader sämk sedan till 200 grader och grädda ytterligare 10 minuter, öppna och spruta in rikligt vatten med en blomspruta. Grädda ytterligar 3 minuter. Totalt 18-20 minuter.
 
Ät direkt eller gör Egils Pesto-Panini
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: