jobbahårtochmåbra

House of hungarian wines!

Kategori: Alltihopa

Hipster David och Ylva på vinprovning

En glömd och gömd vin-nation!
En sofistikerad och rik vinkultur har gömts och glömts bakom den forna järnridån. Att reducera 21 olika vindistrikt, med olika förutsättningar, inriktningar och tradition, till det prisvärda bubblet Chapel Hill och dessertvinet Tokaij är inte direkt nyanserad kunskap, men likväl ett faktum. För vad vet gemene människa mer om det stora vinlandet Ungern?
 
År 1989 är passerat. Järnridån har fallit. Det finns något att uppleva på vinområdet i Ungern. De flesta har sedan länge fattat att exempelvis Tjeckien har grymt bra pilsner och länderna däromkring en rik ölkultur. Pilsnern är  exploaterad, exporterad, moderniserad och uppköpt av kapitalister från väst. Upptäck ungerska viner, de är bra.
 
Förstå omfattningen. Ungern har 21 st vindistrikt med högkvalitativ vinproduktion. Röda viner, vita viner, rosé, mousserande vita, mousserande rosé och fina söta Tokaij. Jag är varken vinkännare eller vinsnobb, men jag har känsla för att förstå mig på om det vin jag dricker är extraordinärt, ok eller kass.  Hade jag varit ensam om upplevelsen av att vid ett flertal tillfällen druckit högklassigt extraordinärt vin så hade det varit en sak, men så är inte fallet. Mitt tips är att pröva lite olika ungerska viner. En ny värld för nordeuropéer som likställt bra vin med härkomst Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland och senare lagt till de "nya" länderna USA, Chile, Australien etc.
En god Tokaij
Nivån på alla ungerska viner är hög. De röda vinerna är rena och aldrig så saftiga/syltiga och billigt alkoholstarka som exempelvis viner från Chile och Sydafrika. Testa verkligen. Vita viner har ett brett spektra, med dragning mot lättdrucket. Här är ett konkret bildningstips om du är i Budapest.. På Budasidan uppe i gamla borgområdet mittemot det stora hotellet Hilton nära fiskarbastionen och Mattiaskyrkan ligger oansenligt vinkällaren "House of Hungarian wines". I en enkel typisk vinkällarmiljö erbjuds olika vinprovningar. Ingen förhandsbokning behövs. Det är bara att glida in och så visas du ner i källaren och där är det viner, viner, viner och viner. När vi varit där så har det varit nästintill folktomt. Priset för att smaka 6 st olika premiumviner är 6000 forint, ca 180 kr. Den prövningen prövade jag och Ylva oss igenom. Vän hipster David prövade en ungersk special för 3500 forint, ca 110 kr. Det är väl värt pengarna och ger förståelse för vin-nationen Ungern. 
 
Här följer lite etiketter
Ovan:Dålig bild på gott vin från 13
                                       Nedan: Distrikt 13 Szekzárd




Kommentarer


Kommentera inlägget här: