jobbahårtochmåbra

Ungersk korv!

Kategori: Alltihopa

Kolbasz och salami

I Sverige finns isterband och kokkorv att få tag på som gjorts av bra råvaror. Kokt riktig korv är så underbart gott med potatis och stark senap + vit sås baserad på korvspad och lite grädde. Där har vi en viss kultur. Men resten? 
 
Denniskorv, falukorv, grillkorv med spännande namn och fake-innehåll, medvurst, salami som är vattenbaserad. Korv med lågt köttinnehåll och smaklöshet som kännetecken. Det är Sverige. 
 
Det är klart att i saluhallen i Göteborg så finns riktig korv, men då är den importerad av någon som vet att korv kan vara att förädla råvaror och inte tvärtom.

Ungern är ett bra exempel där korvkulturen är rik och utbudet stort. Korv görs på mängder av olika sätt och tar till vara på råvaror med avsikt att förädla dem genom sammansättning, kryddning och process. 
 
Salami
Pick salami

Jag har köpt med mig hem mängder med kolbaz och salami. I Sverige finns  i välsorterade butiker alltid ungersk salami. Märket är Pick. Ungrarna utser oftast en Pick vintersalami om du frågar efter den bästa salamin. Tre olika charkuteributiker i två olika saluhallar har alla räckt fram en Pick salami när jag frågat efter den bästa salamin. Pick är märket och de gör flera olika sorter. Den dyraste går på upp emot 5900 forint/kg, ca 165 kr. Hemma kostar en Pick 399 kr/kg. Den är väldigt bra. Tycker själv den är bäst om den är toppad med lite nymalen svartpeppar. Vi har ju pepparsalami på ICA som är ok, men i en annan division. Att ta med hem en Pick är ett måste.
 
Utbudet av salami är stort. Det finns mängder av olika typer och olika fabrikat. Gemensamt är att hantverksskicklighet och produktstolthet genomsyrar. 
 
Hjortsalami

Kolla exempelvis denna hjortsalami ovan för 3 300 forint/kg, ca 100 kr/kg. Billigt? Nä, det är prisnivån som är sådan. Hjortsalamin är typisk ungersk med styrka, paprikasmak, lite syrlig och färgton mot orangerött (speciellt när man skär upp salamin). Har du köpt en riktig salami så måste du också köpa en skärmaskin. Det är en ren besparing och du får tunna fina skivor inte bara till korven och parmaskinkan utan även till ditt hembakta bröd som skall skivas upp och frysas in. 
 
Kolbasz

Kolbasz är det ungerska ordet för korv. En kolbasz kan vara nästan vilken korv som helst. Färsk korv, kokt korv, rökt och/eller torkad korv, mild eller kryddig korv. Kokta korvar kallas "hurka", leverkorvar kallas "májas" och blodkorvar "véres".
Gyulai Kolbász är bra korvar genomgående, ganska milda utan att vara mesiga. Gyulai är ett område i Ungern och korvarna därifrån är produktskyddade på samma sätt som tex Parmaskinka. De kan ätas direkt som tilltugg, tunt skivade på macka och väldigt bra i grytor som smaksättning. 
Här är några fler kolla:






Kommentarer

  • Inger Mikszath säger:

    Har ni nyhetsbrev eller uppgifter om sorter och priser vore jag tacksam att få svar
    mvh Inger

    Svar: Hej Inger!
    Jag köper alltid med mig hem ungersk korv för eget bruk. Har ingen större kunskap. Det jag vet är att korvarna genomgående har hög kvalitet och att det finns en del ställen som säljer de mer större och kända märkena.
    I Ungern är priserna betydligt lägre än hemma.
    Med vänlig hälsning,
    Johan Hultén
    johan hultén

    2018-07-27 | 21:42:40

Kommentera inlägget här: